Kettlebellens historia - Och är de en effektiv träningsform?

Jag tror dom flesta i modern tid vet vad en kettlebell är och har ett hum om hur man använder dom, men vart kommer kettlebell från och hur kommer det sig att det har blivit ett så otroligt stort och känt träningsredskap? Jo det ska vi gå igenom här!

Kettlebellens Historia
Kettlebell eller Girja som är dess ryska modersnamn omnämndes första gången i en rysk ordbok som publicerades 1704, där Girya översattes till kettlebell. Olika variationer av konceptet går dock så långt tillbaka som det antika Grekland. Girya användes först i Ryssland som en motvikt för att mäta varor och spannmål. Dessa vikter började sedan användas till folkspel där man räknade antalet svingar.

Mellan 1870 till 1880 reste Doktor Vladislav Kraevsky runt Europa för att undersöka nya sätt att förbättra hälsa. Under 1880 så presenterade Kraevsky kettlebell övningar till det ryska idrottssamhället och 1885 började Doktor Vladislav Kraevsky att göra om dessa spel till en serie av övningar för att bygga styrka och muskeluthållighet.

Under tidigt 1900-tal så hade kettlebell spridits utanför Ryssland och fanns i flera olika delar av världen och vid 1974 förklarades kettlebell som Rysslands etniska (folk) sport. 1993 så hölls det första världsmästerskapet i kettlebells i Ryssland. 2001 var första gången som kvinnor tävlade i kettlebells sport-mästerskap.

Kettlebellträningens Effekter
Där är lite historian bakom kettlebells. Men hur kommer det sig då att kettlebells har blivit så stort? Det finns såklart flera olika förklaringar till detta. Men en stor anledning är nog att kettlebells faktiskt är en så otroligt bra tränings form, det har exempelvis använts som träningsform för Sovjetiska armén för träning och kondition. Med en kettlebell så kan du självklart träna isolerade övningar men det fantastiska med kettlebells är att du med några enkla övningar tränar hela kroppen. Du kan träna explosivitet, styrka, kondition, mjölksyretolerans, balans och greppstyrka. Allt detta kan du träna med ett litet järnklot som du kan ställa under sängen när du inte använder den. 

Du hittar alla våra kettlebells här!

Enligt Lake & Lauder (2012) vetenskapliga artikel (Kettlebell Swing Training Improves Maximal and Explosive Strength) som gjordes på 24 män i åldrarna 18 - 27 år så visade resultatet att ett 6 veckors kettlebell program som utförs varannan vecka ger en positiv stimulans som är tillräcklig hög för att öka både maximal- och explosiv styrka och tittar man även på Farrar et al. (2010) (Oxygen Cost of Kettlebell Swings) forskning så kan man se att kettlebell träning även ökar den kardiorespiratorisk kondition (aerob kondition). Tittar man även på Porcari et al. (2010) (Energy Cost and Relative Intensity of a Kettlebell Workout) så säger även hans forskning att intensiteten på ett typiskt kettlebell träningspass positivt påverkar den kardiorespiratorisk kondition (aerob kondition) och att man baserat på den beräknade kaloriförbrukning även kommer få positiva förändringar i kroppssammansättningen om man tränar med kettlebells kontinuerligt (kortfattat sagt, man förbränner mycket kalorier). Detta är bara en väldigt liten del av all den forskning som finns som talar för hur bra kettlebell träning är, både för styrka, explosivitet, förbräning och kondition.

Så nu tror jag ni förstår varför kettlebells har blivit så stort som det har blivit. Det är ett hemmagym för under tusenlappen som vetenskapligt bevisat kan göra dig starkare, explosivare, i bättre form och ger dig bättre kondition om du nyttjar den på rätt sätt..

Referenser:

https://www.cavemantraining.com/caveman-kettlebells/history-kettlebell-steve-cotter/

http://networthmagazine.com/lifestyle/illustrious-history-many-benefits-kettlebell-workouts

Farrar, R. E., Mayhew, J. L., & Koch, A. J. (2010). Oxygen Cost of Kettlebell Swings. Journal of Strength and Conditioning Research, 24(4), 1034-1036.

Lake, J. P., & Lauder, M. A. (2012). Kettlebell Swing Training Improves Maximal and Explosive Strength. Journal of Strength and Conditioning Research, 26(8), 2228-2233.

Otto, W. H., Coburn, J. W., Brown, L. E., & Spiering, B. A. (2012). Effects of Weightlifting vs. Kettlebell Training on Vertical Jump, Strength, and Body Composition. Journal of Strength and Conditioning Research, 26(5), 1199-1202.

Porcari, J., Schnettler, C., Wright, G., Doberstein, S., & Foster, C. (2010). Energy Cost and Relative Intensity of a Kettlebell Workout: 798. Medicine & Science in Sports & Exercise, 42, 65-66.