Guide till Skivstångsställningar och Racks

Racks, riggar och skivstångsställningar. I grund och botten samma typ av produkt, i lite olika varianter, men skulle alla egentligen kunna grupperas som, "skivstångsställnignar".

Som namnet antyder fyller dessa en huvudsaklig funktion: att hålla skivstånger. Varför vill man då ha detta? Jo, för att kunna lasta på mer vikt på stången än vad du nödvändigtvis klarar av att lyfta upp till positionen du tänkt använda för en given övning. Det finns sannolikt gott om människor som klarar att knäböja 100kg+, men väsentligen färre som är bekväma med att hiva upp en skivstång med nämnda vikt på axlarna. Bortom detta, beroende på exakt vilken typ av ställning det handlar om, kan det också vara en fråga om säkerhet.

Detta då många ställningar antingen kommer med, eller har möjlighet att utökas med, säkerhetsarmar, som kan ställas in för att säkra att, om du skulle misslyckas med ett lyft, kan du åtminstone vara säker på att inte bli fast under en tung skivstång när du till exempel bänkpressar eller knäböjer.

Vad är då skillnaderna på de olika varianterna? Om vi börjar med den enklaste, så kommer de som tidigare nämnts helt enkelt kallas skivstångsställningar. Dessa kommer i regel vara konstruerade som två enkla, antingen fristående eller sammanhängande höjdjusterbara stolpar med så kallade J-hooks i toppen.

Dessa ger dig naturligtvis möjlighet att lasta och komma under skivstänger. Ska du köra knäböj går du exempelvis under stången, lyfter ut den och tar något steg bakåt för att komma i position för att påbörja övningen och sedan kör du själva övningen helt utanför, och oberoende av, ställningen.

Den här typen av ställning ger dig alltså den grundläggande funktionen av att få upp stången, men ger dig i regel ingen extra säkerhet, då du kör själva övningen helt fristående. En trevlig fördel med dessa enklare ställningar jämtemot de lite större varianterna är att stolparna ofta kan lvinklas eller justeras inåt i olika steg, vilket är speciellt hjälpsamt för de som vill kunna ta ett extra brett grepp om stången, t.ex. vid knäböj, då detta normalt varit omöjligt då stolparna annars skulle varit i vägen.

Vill man istället ha lite extra säkerhet, vilket tordes i synnerhet intressant för den som vill träna hemma och kanske ofta i enskildhet, så är någon form av rack troligen ett bra alternativ.

Vad särskiljer då ett rack från en skivstångsställning? Kort fattat: storleken. De är i regel väsentligen större, men det kommer också med ett par fundamentala skillnader i konstruktionen, nämligen det faktum att själva ställningen är ordentligt högre, i regel 2m+ samt att de vertikala stolparna på ett eller annat sätt alltid sitter ihop på ett eller annat sätt och har ett antal monteringshål i jämna intervaller, i vilka man kan fästa olika typer av tillbehör.

Mest framstående dessa är J-hooks, som här fästs i önskat hål i dessa stolpar och på så sätt kan justeras i höjd efter behov. Eftersom racket i regel har flera omgångar stolpar och i regel väger betydligt mer är det också i regel rejält mycket stabilare än vad en enklare skivstångsställning är. Detta ger en extra trygghet, då du bekvämare kan t.ex. helt sonika gå in i racket efter att ha kört knäböj utan att vara rädd för att komma in för högt och missa krokarna eller välta ställen på samma sätt som du skulle kunna i en enkel ställning.

Utöver detta så finns det en myriad av andra tillbehör att skaffa till ett rack. Detta kan innefatta en mängd nischade tillägg som låter dig använda racket till olika saker. Det kan vara allt från fästen för viktskivor, till fästen för gummiband om man vill använda sådana i sin styrkelyftsträning, till i vissa fall mer sofistikerade anordningar som integrerade pulleysystem (för latsdrag och andra kabelövningar).

Det allra vanligaste efter J-hooks är dock att ett par säkerhetsarmar. Detta är i princip ett par lite kraftigare armar, eller “bommar” som, likt J-hooksen, kan ställas in i lämplig höjd och vars syfte sedan krasst är att finnas där om du skulle göra bort dig. Dessa är normalt starkt rekommenderade, i synnerhet för dig som tenderar att träna på egen hand.

Att ha detta extra lager av sälkerhet skulle nämligen, utan att överdriva, potentiellt kunna göra skillnaden på liv och död efter en tappad bänkpress eller liknande.

Racks tar alltså större plats, men är i regel mer robusta och säkra än en vanlig skivstångsställning. Men det finns också ett par olika typer av racks att välja på. Vill du ha den grundläggande varianten, med möjlighet att fästa säkerhetsarmar, kanske några vikter m.m. men inte vill ta upp alltför mycket plats kanske du ska kolla på ett så kallat half-rack.

Dessa kommer i regel ha ett par främre stolpar i fullängd som kanske/kanske inte sitter ihop i toppen, ofta med möjlighet att köra pull-ups/chins och dylikt. Tänk bara på att ta marginal för takhöjden om du vill använda ett rack för denna typ av övningar, då det i många fall blir för tight för att faktiskt kunna dra huvudet över de översta tvärstagen i rum med normal takhöjd.

Om det finns bakre stolpar i ett half rack kommer de däremot vara kortare och ansluta till de två främre som stöttning. Dessa är dock i regel utmärkta alternativ för att exempelvis montera vikter på och bidrar med lite extra stabilitet.

Som kanske kunde härledas av namnet finns dock även varianter som går under full racks (eller bara racks). Dessa har istället en symmetrisk konstruktion i djupled, med fyra lika långa stolpar med tvärstag emellan i topp och botten. Dessa är naturligtvis störst och stabilast (notera dock att det finns ett ganska vitt spann av storlekar av dessa med) och är även de mest mångsidiga, då du har fler möjligheter att fästa tillägg och tillbehör i och med de längre bakre stolpparet och högre antalet tvärstag i överkant (oftast både längs och tvärs).

En av de större fundamentala fördelarnas är att dessa i regel låter dig köra dina övningar inne i racket, alltså mellan de främre och bakre stolparna så att du är helt innesluten. Fördelen med detta är i huvudsak att du kan använda säkerhetsarmstyper som fäster i båda stolpparen. Detta är ju naturligtvis stabilare, även om det i ärlighetens namn troligen endast är för offantligt starka individer denna skillnad någonsin kommer bli relevant i praktiken, då de vanliga enkla säkerhetarmarna normalt är tillräckliga för att hantera alla rimliga vikter utan större problem.

Dock eliminerar det ju i princip risken för katastrofala misslyckanden från användaren, då stången, i stort sett hur den än kastas eller tappas, kommer landa på racket innan den landar på lyftaren om man t.ex. skulle tappa balansen. 

En sista typ att nämna är riggar. Dessa är i princip samma sak som racks, men vägg- eller golvmonterade. Här byter man då i princip det bakre stolpparet mot en vägg. Detta gör ju att du får en stabilare ställning trots att du slipper de breda stagen som agerar "fötter" på ett rack och frigör således golvyta, men kräver i gengäld ytterligare montering i väggen eller golvet och ger upp en del av de monteringsmöjligheter som du annars haft (kan inte hänga vikter på bakre stolpen om den är väggmonterad osv.).

Vissa av dessa modeller går även att fälla upp mot väggen när de inte används, vilket gör dem perfekta för t.ex. garagegymmet där man egentligen har ganska tight om space och inte vill låsa upp en så pass stor yta.

Riggar finns också ofta i varianter med mer än ett stolppar och låter sig således användas som flertalet samtidiga träningsstationer. Detta är naturligtvis mest intressant för kommersiella applikationer, där det på senare år har blivit en mer och mer populär lösning. I sammanhanget är det dessutom värt att poängtera att fristående riggar i regel är helt symmetriska även i djupled, vilket ger potential för ytterligare en träningsstation per stolppar, då man kan rigga både t.ex. J-hooks och säkerhetsarmar i vardera paren. Det finns faktiskt även ett fåtal helracks med liknande konstruktion, som kanske kan vara aktuella t.ex. för ett förenings- eller företagsgym.

Här är några modeller vi rekommenderar:

Skivstångsställning

Master XT4

XT4 Master

Ett utmärkt grundalternativ med stabil konstruktion tack vare att stolparna sitter ihop med tvärstag. Har även möjlighet att justera stolparna bredd.

Half Racks

Recoil Half rack Premium med Chinsstång

Recoil Kombinerad Chins/Skivstångsställning Premium

Ytterst prisvärd men robust variant med integrerad pullup-bar och medföljande säkerhetsarmar. Bland det bättre “valuta för pengarna”-alternativen i den här klassen.

Svenkstillverkad Half Rack

Swedish Power Equipment - Svensktillverkad Half Rack med Chinsstång

Troligen det pound-for-pound mest påkostade half-racket i vårt sortiment. Designat och tillverkat i Sverige, med överdimensionerad hårdvara i premiummaterial utlovar detta half-rack oöverträffad stabilitet och hållbarhet i sin klass. Inte billig, i synnerhet när man tar hänsyn till att säkerhetsarmarna är ett separat tillval, men smakar det så kostar det.

Recoil Half Rack Pro

Recoil Half Rack Pro med Vikthäng

Ytterligare ett overkill-alternativ, men ett som gen visa sig smidigt för många iom de inkluderade vikthängen, som potentiellt kan både spara plats och hjälpa till att stabilisera ställningen.

Racks

Recoil Power Rack

Recoil Power Rack Premium

Kvalitativt och prisvärt alternativ. Kommer komplett med allt du behöver för att köra igång hårdträningen. Med J-hooks, säkerhetsarmar, pull-up-bar, gummibandsfästen och ytterligare gott om plats att utöka med ytterligare tillbehör är det här en av de mest kompletta lösningarna du kan få tag på för pengarna.

Riggar

Recoil Rigg Fristående

Recoil Rigg Fristående

“Grundläggande” rigg med plats för upp till 4 skivstångsträningsstationer utan att trängas. Perfekt lösning för kommersiella applikationer som behöver en synnerligen robust lösning för seriös styrketräning. Kan kompletteras med ett antal olika tillbehör för att kunna skräddarsys till just din anläggnings behov.

Fällbart Rack Master

Master Fällbart Rack Silver

Livräddaren för dig som har ont om plats. Fälls enkelt ihop när den inte används. Klockrent alternativ för garagegymmet.