På grund av semester-tider så har vi nu ett par dagar längre leveranstider än vanligt. Vi ber om ursäkt för detta!

Gymutrustning

 1. Kettlebells - Lite om allt

  Kettlebells är ett redskap som dyker upp allt oftare både i litteraturen och ute på gymanläggningar runt om i världen.

  Vad är då en kettlebell och vad använder man dessa fantastiska järnklot till?
  Det är som sagt ett järn- eller stålklot med ett fast handtag på toppen som man kan greppa tag i. På grund av att klotets vikt ligger under handtaget till skillnad från en hantel så blir det lättare att svinga dessa klot, både från sidan och mellan benen. Att kunna svinga klotet är dess primära användningsområde, men mer om det lite senare.

  Ursprungligen användes dessa klot som vikter när man vägde grödor under 1800-talets Ryssland men började på 1900-talet användas som styrkeprov för starkemän på cirkus. Kettlebellträningen stannade under lång tid i Ryssland och slog igenom långt senare internationell

  Läs mer »
 2. Kettlebells - Allt du behöver veta!

  Kettlebells har kommit att bli ett känt inslag i de allra flesta gym, men även om det nästan alltid finns en liten hörna med kettlebells så är det fortfarande relativt få människor som har koll på vad kettlebells faktiskt kommer ifrån, hur de används och vem som kan dra nytta av dom. Så det är vad vi tänkte belysa i det här inlägget!

  Historia:
  Måste man lära sig detta? Nej... Man kan faktiskt träna med kettlebells utan att känna till bakgrunden, men för dig som är lite nördig så kan det vara roligt att vid nästa lunch med träningspolarna poängtera att inte bara har du kunskap om att Kettlebells kommer från Ryssland, de hade dessutom ett annat namn från början (Girya), och de kom till någon gång under 1600/1700-talet tror man - det är i alla fall i början av 1700-talet som man börjar se omnämnanden av detta redskap. 

  Men från början var det kanske inte ett träningsredskap utan snarare någonting som bönderna använde för att väga upp spannmål

  Läs mer »
 3. Vilken skivstång ska jag välja? 3 saker att titta på.

  Marknaden är full av olika skivstänger och för den oinvigde kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter eller vad man behöver. I det här inlägget tänkte vi gå igenom tre av av de olika sakerna man kan hålla ett öga på och hur man kan tänka kring de olika modellerna och deras egenheter.

  Först av allt. i detta inlägget pratar vi om klassiska 220cm olympiska skivstänger. Skivstänger som passar till 50mm viktskivor. Helt enkelt, den sortens skivstänger du ser i normala gym och i seriösa hemmagym. Vi kommer inte benämna kortare skivstänger eller skolstänger.. Det gör vi i andra inlägg, så att det inte blir för mycket fakta på en gång - och allt bara blir rörigt.

  Kullager:
  Kullager i skivstänger gör att skivstången roterar på ett väldigt fint och jämnt sätt, och med enkelhet. Du kan oftast avgöra om en skivstång är kullagrad bara genom att snurra på änden som håller viktskivorna. Om det snurrar på i bra takt och jämnt så är stången kullag

  Läs mer »
 4. Gymgolv i Hemmagym

  Att bygga ett hemmagym är ofta ett ganska stort beslut. Gymutrustning är inte gratis och om man är seriös nog att köpa ett hemmagym så är det oftast någonting man planerar att använda under flera år och på ett hängivet sätt.

  En av de viktigaste komponenterna i ett hemmagym är gymgolvet. Det skyddar både utrustning och underlag, samt hörsel - och möjligen grann/partner-relationer. Golvet ramar dessutom in rummet så att du får en betydligt mer genuin känsla i rummet.

  Vad finns det för olika gymgolv?
  Normalt sett kan man säga att det finns 3 olika modeller av gymgolv för hemmet som alla fyller olika funktioner.
  1. Stretchgolv. Detta gymgolv är gjort att sittas på och stretchas. Eller för olika sorters kroppsövningar. Det är ett tunt men lite mjukare golv. Fördelen med detta golv är framförallt att det är billigt och e

  Läs mer »
 5. Måsten i Gymmet - Hantelpaketet!

  Det finns viss träningsutrustning som är given i alla gym. Här går vi igenom en av favoriterna. Hantelpaketet!

  Läs mer »