Allmänt om Gymkompaniet.se

Gymkompaniet.se drivs under mottot "som det borde vara". Med det menar vi att vi t.ex. försöker ta bort all byråkrati och krångel i bolaget. Det innebär att vi köper en majoritet av vår utrustning direkt från fabrikerna utan mellanhänder, och istället för att slå på höga marginaler så erbjuder vi riktigt bra produkter till ännu bättre priser. Vi har även tagit fram vårt egna Svensktillverkade kvalitétsmärke "Sweidish Power Equipment" i vår strävan efter att flytta tillbaka produktion till Sverige. Och vi jobbar ständigt med att vår återkoppling till kunder och vår servicegrad ska ske så fort och smidigt som det bara går. Läs gärna våra omdömen här!

Vi har själva drivit gym och förundrades över hur oerhört långsamma många leveranser var, samt hur krångligt det var att beställa. Ett av våra stora mål när vi startade Gymkompaniet var att bygga ett mycket väl fungerande lager, samt satsa maximalt på enkelthet och snabbhet på vår hemsida. Resultatet blev att vår hemsida visserligen nyttjas av mycket företag och gym, men den är ändå byggd för att tilltala privatpersoner. Inga registreringar krävs, inga offerter ska behövas - utan priset ska alltid stå klart synligt. Bara för att det är stora produkter behöver det inte vara krångligt. Och vi har ungefär 95% av vår försäljning i eget lager, vilket gör att 95% av våra ordrar skickas vardagen efter beställning (vissa varumärken, så som BH Fitness, skickas från andra lager och tar några dagar extra i leveranstid)

Gymkompaniet.se

ägs och drivs av av Gymkompaniet Sverige AB

(556951-7971), Stigbergsliden 5, 41463 Göteborg

(Obs, lagret ligger dock i Uddevalla, ej Göteborg).

Org-nr: 556951-7971

Telefonnummer:

031 - 306 36 51

E-post:

kontakt@gymkompaniet.se

Joel

Har du frågor om bolaget, frakter, ideér, etc. Kontakta honom!

Ansvarsområden

- Inköp
- Logistik
- Leverantörskontakter

Kuriosa: Joel kan du också följa på hans lite "unika" instagramkonto här!

Kontakt: Joel@gymkompaniet.se 

Alexis

Svartbälte i Brasiliansk Jiujiutsu och stark som en oxe, men lika artig och trevlig som en svärmorsdröm. Alexis hittar du i kundsupporten, alltid redo att svara på de mest nördiga av frågor.

Ansvarsområden

- Kundsupport, Offerter

Kuriosa: Är företagets största datornörd och den enda som kan skriva på tangentbod utan att titta ner

Patrik

Patrik är den som ser till att allt är som det ska i företaget. Han ser till rätt kollegor är på rätt plats och att allting fungerar som det ska. Han är extremt noggrann och har en packnings-diff på långt under 1%

Ansvarsområden

- Lager

 Kuriosa: Är antagligen den mest allmänbildade av oss och läser litteratur som vi andra bara sett i bokhyllor hos våra mor- och far-föräldrar. Och han badar regelbundet isvak för "skojs skull"

Robin

Robin är en av dessa människor som alltid löser problemen. Man kan släppa honom mitt ute i skogen med en morakniv och en ask tändstickor - så klarar han sig närmsta månaden utan problem. En fixare är alltid bra att ha i bolaget! 

Ansvarsområden

- Montering och Kundtjänst

 Kuriosa: Robin driver en egen kampsportsklubb samt har en bakgrund som proffsfighter.

Lena

Lena från Ekonomikonsult i Falköping ser till att ekonomin rullar som den ska. Hon är den klippan som inte syns för kunderna men som ser till att företaget faktiskt fungerar.

Ansvarsområden

- Ekonomi

 Kuriosa: Är förutom Joel den person som varit med längst på företagets resa

Ola

Ola driver vår verkstad i Tranås där vi tillverkar Svenskproducerad utrustning, främst åt Styrkehållet. En sån där person vars händighet får oss andra att avundas. 

Ansvarsområden

- Verkstan

 Kuriosa: Om du står på en pall, så kommer Ola fortfarande att vara längre än dig

Kristoffer

Med en lång bakgrund inom skolans värld och att ta hand om elever, så passar Kristoffer väl in på Gymkompaniet, där han får hålla lite extra koll på oss andra!

Ansvarsområden

- Lager

 Kuriosa: Är en musikalisk gåva till mänskligheten

Jacob

Jacob är vår klippa på lagret. Han är en av de snabbaste i branschen och är en av anledningarna till att vi i princip alltid lyckas skicka ut våra ordrar senast vardagen efter beställning. 

Ansvarsområden

- Lager

Kuriosa: Spelar fotboll på riktigt hög nivå och är den enda på företaget som har hår som är längre än 5cm. Han är också delägare i sitt egna kosttillskottsföretag Back2Basic.

Tommie

Nyast in på lagret, men med fullt ös från start och en rejäl energi-boost. Nyfiken och redo att lära. Är den som snabbast gått från ny till etablerad i arbetsstyrkan.

Ansvarsområden

- Lager

Kuriosa: Är den enda i företaget som kan pull of mustach-looken!

Patricio

Patricio från Crealevant ser till att vår hemsida fungerar och håller ständigt hög standard trots alla de tusentals förändringar som sker i den digitala världen varje år. 

Ansvarsområden

Design - Webbshop

Kuriosa: Sitter i Skåne, men vi tycker om honom ändå.

Snabbinfo

 • Alla försändelser skickas med Schenker
 • Fraktpriset beror på vikten på din beställning enligt nedanstående tabell
 • Hemleveranser bärs tyvärr inte in, utan lämnas vid port/ytterdörr dit Schenker kan komma med en pall-lyftare
 • Mindre ordrar skickas till ombud, medan större/tyngre leveranser går som hemleverans. Är du osäker på vilken kategori just din order hamnar inom så fråga oss gärna
 • Avisering sker via sms, och vid hemleverans kan du välja leveransdag.
 • Ordrar till företag skickas alltid till företaget, utan avisering och ej till ombud, även vid mindre ordrar (om inget annat önskas och specificeras innan ordern skickas).

Fraktpriser

Fraktpriset beror på hur mycket det du beställer väger. Priset uppdateras därför baserat på vikt i din kundvagn. Se nedan för specifikation för viktgränser.
(Vi vet att många undrar varför vi tar ut en fraktkostnad. Vi hade gärna skickat med fri frakt men tyvärr väger våra försändelser liiiite mer än exempelvis en t-shirt eller ett par solglasögon, och den mycket höga kostnaden från fraktbolagen gör att vi måste ta ut en viss kostnad)

Vikt (från - till)             Pris
0 - 9 kg 49 kr
10 - 19 kg 79 kr
20 - 34 kg 129 kr
35 - 59 kg 179 kr
60 - 119 kg 249 kr
120 - 200 kg 369 kr
201 - 299 kg 499 kr
300 - 500 kg 699 kr
501 - 799 kg 949 kr
800 - 1399 kg 1300 kr
1400 - 2000 kg 1800 kr
2001 - 3000 kg 2300 kr
3001 - 5000 kg 2800 kr
5001 - * kg 3800 kr
Priser i ursprungsvalutan svenska kronor (SEK) inklusive moms är de gällande. Avvikelse från villkoren är giltiga endast om båda parter har signerat särskilt avtal som reglerar detta.

Personuppgifter/GDPR-reglerna

Vid godkännande av våra cookies så godkänner du att vi använder oss av Google Analytics för att analysera användardata.

Vid beställning hos Gymkompaniet så godkänner du att vi lagrar och använder dina uppgifter i vår verksamhet för att fullfölja din order och eventuell efterföljande garanti, service, eller komplettering. Gymkompaniet sparar: namn, adress, telefonnummer, e-postadress samt vad du beställt.

Vid betalning så hanteras personnummer, org-nr, eller kortuppgifter via Svea Ekonomi. För deras villkor besök: https://www.svea.com

Gymkompaniet kan vid köp använda din mailadress för framtida mail-utskick om orderns sändningsstatus alt. nyhetsbrev. För att avsäga dig nyhetsbrev så kan du maila oss på kontakt@gymkompaniet.se eller avregistrera dig på skickat nyhetsbrev.

Gymkompaniet delar dina leveransuppgifter med fraktbolaget som levererar din beställning. Vi kan även dela din mailadress med tredje part för exempelvis uppföljning, så som trustpilot.

När du som kund mailar oss så kommer din e-postadress samt e-posthistoriken sparas för att förenkla framtida service. Inga uppgifter säljs vidare till tredje part eller skickas vidare till tredje land. Hanteringen av dina uppgifter sker enligt dataskyddsförordningen. Ansvarig är Gymkompaniet Sverige AB. Vi sparar dina orderuppgifter så länge de bedöms vara relevanta. Därefter raderas de.

Du kan begära vilka uppgifter vi har registrerade på dig. För att se dessa uppgifter så kan du kontakta oss på kontakt@gymkompaniet.se

Produkter

Alla produkter som säljs i butiken kan användas i Sverige och ska följa svensk lagstiftning. Priser kan anges både exklusive och inklusive moms genom inställning på hemsidan. För att se totala fraktpriset gå till kassan.

Tillämplighet

Dessa köpevillkor är tillämpliga därest svensk eller annan tillämplig lag ej föreskriver villkor som är i konflikt med dessa. För privatkonsumenter gäller konsumentköplagen samt Distansavtalslagen som även innefattar skydd för Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se).

Mer information härom finns på Konsumentverkets hemsida, http://www.kov.se/.

Beställning

För det fall beställaren är under 18 år så måste målsmans tillstånd inhämtas före köpet genomförs. Beställning som görs i annan persons namn utan dennes medgivande, eller på annat sätt som medför att Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) lider ekonomisk skada, polisanmäls. Säljföretaget friskriver sig för tryckfel, fel i information, samt fel i specifikation, på samtliga i Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) sortiment förekommande produkter och tjänster. All bildinformation skall ses som illustrationer och kan ej heller garanteras återge exakt utseende och beskaffenhet.

Vi följer PUL.

Kortbetalning

Betalning med kort sker enligt gällande regler för online-betalning i Sverige och EU. Vi använder SveaWebPays hostade PCI-DSS-certifierade kortbetalningslösning. Vi accepterar följande kort: Visa, MasterCard. Pengarna reserveras på ditt konto vid ordertillfället. Alla transaktioner skickas via SSL (Secure Sockets Layer) mycket säkert krypterade. Inga kortnummer sparas. Vi använder den senaste säkerhetstekniken för kontokortsbetalningar på nätet 3D-Secure – en standard framtagen av VISA och MasterCard med avsikt att på ett säkert sätt validera konsumenten vid köp på nätet.

Fakturaorder via SveaWebPay Faktura

Vid betalning via faktura samarbetar vi med Svea Ekonomi AB. För att handla mot faktura måste du ange ditt personnummer eller organisationsnummer. Förutsättning för att få handla mot faktura är bland annat att du är registrerad i folkbokföringsregistret i Sverige och är över 18 år. Du får inte ha några betalningsanmärkningar. Samtliga fakturor är av Gymkompaniet.se (Gymkompaniet Sverige AB) överlåtna till Svea Ekonomi AB. Fakturans betalningsvillkor är normalt 14 dagar för privatperson och 30dagar för företag och föreningar. Vid försenad betalning utgår avtalad samt lagstadgad påminnelseavgift. Vid utebliven betalning överlämnas fakturan till inkasso.

SveaWebPay Delbetalning

Genom vårt samarbete med Svea Ekonomi AB kan du teckna ett kontokreditavtal och därmed kunna delbetala ditt köp. Kredittiden väljer du genom att kryssa i det kampanjalternativ som passar dig bäst. Köpet kan alltid betalas i sin helhet närsomhelst, innan förfallodag.

Sedvanlig kreditprövning sker efter att personuppgifterna lämnats i kassan, i vissa fall innebär detta att en kreditupplysning tas. En kopia på kreditupplysningen kommer i så fall skickas hem till dig.

Har du några frågor så kan du ringa 08-51493113 för närmare information.

Exempel på effektiv ränta vid köp om 10 000 kr, löptid 12 månader, 0 % ränta, uppläggningsavgift 195 kr, aviavgift 29 kr: 10,68%.

Fraktpriser

För att se fraktpriset för en produkt lägger du den i kundvagnen och går till kassan. Fraktpriset är relaterat till den totala vikten på din beställning och räknas ut baserat på kilogram. Vi skickar normalt sett alla våra försändelser via Schenker.

Leverans

Alla beställningar från Gymkompaniet.se levereras från leverantörs lager snarast efter lagd beställning. Normal leveranstid är 2-10 arbetsdagar. Om leverans ej sker inom angiven normaltid så skall kund informeras om detta. Vissa varor skickas via separata lager, detta står i så fall i produktbeskrivningen eller meddelas på annat sätt - och leveranstiden är där ofta något längre.

Avbeställning

I de fall kunden inte kan avhjälpa försening inom skälig tid har kunden rätt att häva köp i enlighet med Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) köpvillkor. Avbeställning är ej giltig förrän kunden fått bekräftelse från säljföretaget antigen per e-post eller fax.

Ägandesrättförbehåll

Alla varor förblir Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) egendom tills dess full betalning erlagts.

Ansvar för fel

Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) ansvar för fel i leverans är begränsad till gällande försäljningsvillkor Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) bär inget direkt eller indirekt ansvar för t ex , men ej begränsat till, inkompatiblilitet, leveransförseningar, driftsavbrott, dataförlust, merarbete eller annan ekonomisk skada.

Kundens rättigheter vid försening

I de fall Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) ej kan leverera vara inom angiven leveranstid har kunden rätt att häva sin beställning.

Reklamationsvillkor 

Om en vara är skadad eller har fel som upptäcks vid leverans så ersätts denna av Gymkompaniet Sverige AB, alternativt betalas en överenskommen delsumma ut snarast åter till kund motsvarande skadans omfattning. 

Det är lämpligt att kunden vid ankomst direkt kontrollerar leverans för att verifiera att denna är riktig och felfri. Vid reklamation skall kund kontakta Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) via mail till kontakt@gymkompaniet.se och uppge order-id samt orsak till reklamationen. Vid reklamation av vara skall kunden begära ett s.k. RN (returnummer), som sedan är giltigt i 14 dagar.

Vid samtliga fall då en vara returneras till Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) skall kunden först ha erhållit ett RN. Returförsändelsen skall sedan tydligt märkas med detta RN. Kunden bör skriva erhållet RN på paketlappen så att originalförpackningen ej skadas. Defekta produkter som returernas till Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) bör behandlas som om de vore felfria. Det är vid alla typer av returer ytterst viktigt att produkten förpackas på ett sådant sätt att den ej riskerar att skadas. För privatkonsument gäller konsumentköplagen, vilket innebär att kunden har rätt att få frakten betald vid ett giltigt returärende. Hos Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) har privatkonsument rätt att få en förbetald paketlapp sig tillsänd i de fall då varan är skadad. I de fall returärendet ej är giltigt som garanti/reklamation och kund har fått en förbetald paketlapp tillsänd sig, debiteras fraktkostnad tur och retur kunden alternativt att kunden bekostar retur. I de fall returanledningen är reklamation och fel ej kan påvisas utgår en avgift om 200:-+ moms + frakt tur och retur samt hanteringskostnad för ärendet. Försändelser som saknar RN återsänds till kunden och fraktkostnaden debiteras. Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) förbehåller sig rätten att ersätta defekt vara med likvärdig i de fall identisk vara ej finns tillgänglig.

Kontakta oss på telefonnummer 031 306 36 51 eller maila oss på kontakt@gymkompaniet.se om du önskar reklamera ditt köp eller vara.

Returrätten gäller i 14dagar från att du fått din vara och gäller oanvänd vara, samt produkter som ej monterats.

Konsumenten har rätt att reklamera en vara eller tjänst om varans eller tjänstens egenskaper avviker från det som avtalats eller som följer av lag.

Konsumenten skall ersättas för eventuella fraktkostnader samt andra kostnader som uppkommit i samband med reklamation 

Gymkompaniet.se står alltid för returfrakt när det gäller skadat eller felaktigt gods.

Ingen reklamationsrätt lämnas vid företagsköp. Naturligtvis gäller ordinarie garanti dock

Ångerrätt

Privatkonsument har rätt att ångra köpet inom 14 dagar enligt distansavtalslagen. Ångerrätten gäller enligt nämnda lag endast om varan och dess originalförpackning kan återlämnas i väsentligen oförändrat skick. Du har rätt att öppna förpackningen och kontrollera att varan fungerar förutsatt att varans art förutsätter detta. Bedömmer Gymkompaniet att varan använts för mer än funktionsprov kan en värdeminskning komma att tillämpas vid en retur. Varan får alltså ej vara använd förutom detta undantag och tillbehör skall vara förpackad så att varan går att sälja vidare som ny.

Vill konsument utnyttja sin ångerrätt skall denna kontakta Gymkompaniet.se, förslagsvis via e-post på info@gymkompaniet.se för erhållande av ett RN. Returfrakten bekostas av konsumenten. För att åberopa sin ångerrätt ska kunden kontakta Gymkompaniet.se för att erhålla ett RN och returadress.

Kontakta oss på telefonnummer 031 306 36 51 eller maila oss på kontakt@gymkompaniet.se om du ångrar ditt köp. Se även gärna Konsumentverkets blankett för ångerrätt

Vid produkter som är specialtillverkade för viss kund, gäller ej bytesrätt, öppet köp eller ångerrätt.

Om en vara är transportskadad skall Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) kontaktas inom skälig tid för information om ersättning.

Återbetalning av ordersumma

Vid ångerrätt eller reklamation där kund ej begär ny vara ska Gymkompaniet.se återbetala ordersumman eller makulera fakturan snarast, inom 14 dagar, efter datum som den returnerade varan mottagits.

Garanti

Alla garantier på produkter lämnas av våra leverantörer och tillverkare. Självklart följer vi konsumentköplagen och reklamationer inom 6 månader från inköpsdatum behandlas enligt denna. I vissa fall lämnar tillverkarna utökad garanti men detta varierar mellan de olika produkterna och anges på produktnivå. Har du problem med din vara kan du kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig trots att det gått mer än 6 månader från inköpsdatum. Alla eventuella garantier gäller i Sverige.

Outlöst försändelse

För försändelsgon av de butiker som ingår i vårt företag. Du som kund har dock alltid rätt att avböja dig sådana utskick och borttagning ur vår databas om du så önskar.

Tvist

Vid eventuell tvist har vi som policy att följa Allmänna Reklamationsnämndens rekommendationer.

Övrigt

Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) förbehåller sig rätten till ändring av all information, inklusive men ej begränsat till priser, tekniska specifikationer och produkterbjudanden, utan föregående avisering. Vid eventuell slutförsäljning till uppgivet pris eller p.g.a. att ett försäljningsobjekt utgått, har Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) rätt att häva köpet och återbetala eventuella inbetalda belopp på bästa sätt. Gymkompaniet Sverige AB (Gymkompaniet.se) skall också meddela kunden om ersättande eller likvärdigt försäljningsobjekt finns tillgängligt

Snabbversionen av köpvillkoren

Inkl / exkl moms?

Priserna på hemsidan kan visas både inkl moms och exkl moms beroende på önskad inställning (styrs via inställning från kund). Se produktsidor för enskilda produkter eller kundvagnen för totalsumman och moms.

Personuppgifter

Gymkompaniet.se sprider aldrig dina personuppgifter till tredje part

Under 18 år?

Beställare under 18 år måste ha och sända målsmans tillståndföre köpet genomförs

Ångerrätt / Öppet köp

Självklart får du ångra ditt köp inom 14 dagar förutsatt att produkten är i orört skick och förpackningen likaså. Kontaka kundtjänst för att anmäla att du vill sända tillbaka din order. Du måste dock själv stå för returfrakten men Gymkompaniet kan hjälpa till med returfraktsedel.

Skadat gods?

Om du har fått en leverans där en produkt skadats under transport eller har någon annan skada så kontakta oss omedelbart så byter vi ut produkten. 

 1. Hur bygger man en stor rumpa?

  Hur bygger man en stor rumpa?

  Hur bygger man en stor rumpa?
  Nuförtiden är det trendigt för kvinnor att ha stor rumpa men då undrar man ju såklart vilka övningar på gymmet som ger mest resultat såklart!
  Om du ser en med en stor fyllig rund rumpa men har väldigt smala ben så kan du med all säkerhet veta att det är en så kallad -köpt rumpa- alltså en brazilen butlift.
  För om man bygger en stor rumpa så kommer automatiskt dina ben få muskler med för du kan inte träna rumpan utan benen.
  Sen så det värt att nämna hur instagram bilderna ser ut för som vill visa sina fylliga rumpor, det har allt med vinklar att göra.

  Men såklart finns det även människor med stora muskulösa ben och rumpa som inte behöver vinkla varje bild för att få dom att se ut på det sättet.
  Men den större delen av bilderna som cirkulerar där är med rätt vinkel.
  Så då är det bättre att bygga en stor rumpa så slipper man jaga vinklar till instagram.

  Att bygga en stor rumpa krävs det att man äter för det också.
  För det är ju ingen nyhet att muskelbygge kräver bränsle.

  Kan man få stor rumpa av löpning och träning med gummiband?
  Nej, tyvärr så kan du inte belasta så stora muskler med ett gummiband för att musklerna ska få den stress den behöver för att brytas ner för att sedan återhämta sig för att bli större och starkare.

  Den effekten har inte gummiband, men det är bra att värma upp med gummiband inför till exempel knäböj så man kommer igång med aktiveringen lättare.
  Så löpning då?

  Ja, löpning är jättebra men för andra delar av kroppen då.
  Du tränar ditt hjärta och dina lungor men också konditionen.
  Men nej, den bygger inte någon stor rumpa!

  Rumpan och benens musklatur,
  Rumpan är indelat i tre olika muskelbukar.
  Den som sitter högst upp är Gluteus medius och innanför den sitter Gluteus minimus och den största muskelbuken är Gluteus maximus som nästan täcker hela rumpan.
  På framsida benen hittar vi musklerna som jobbar för att gör

  Läs mer »
 2. Kosttillskott, varför då?

  Kosttillskott, varför då?

  Kosttillskott, varför?
  Om du går in i en butik för kosttillskott så kommer du hitta något för alla typer av besvär, brist eller hjälp med återhämtning och prestation.
  Men behöver man verkligen kosttillskott för att prestera och utvecklas i din träning?
  Nej, men det är att ha koll på vad du äter och näringsinnehållet så du vet att kroppen får i sig det den behöver för att vara optimalt funktionell.
  Det finns ingen i hela världen som kan påstå att du måste äta kosttillskott då man kan få ut all näring, vitaminer och mineraler i maten du äter.

  Kan man få i sig för mycket kosttillskott?
  Ja, det kan man!
  Kosttillskott har en koncentrerad mängd av näringsämnen och det finns risk att man överdoserar och då kan man få motsatt effekt.
  Tex järn i stor dos blir giftigt och kan ge illamående och magsmärtor.
  Medan vitaminer som är fettlösliga som är vitamin A, D, E och K är vitaminer man ska ha extra koll på att man inte får i sig för mycket medan vitamin B och C är vattenlösliga och man kissar ut de överflödiga mängden som man fått i sig.

  En stor mängd D-vitamin i form av tabletter kan påverka nivåerna av kalcium i blodet som då kan påverka njurarna negativt.
  För mycket av A-vitamin kan ge kräkningar.
  Så istället för att gissa om man har vitaminbrist så kan man gå till en läkare och göra att blodprov där man får provsvar på värdena i kroppen och därefter kan man ta kosttillskott om det visar sig att man har brist på något.
  Om du bara äter mat i normala mängder så behöver du inte oroa dig över att du får i dig en större mängd vitaminer och mineraler då det är i princip omöjligt.

  Vitaminer och mineraler-
  Kroppen behöver 13 olika typer av vitaminer och mineraler.
  De viktigaste för kroppen är vitamin A, C, D, E och K.
  B-vitaminer som tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra, biotin, B6, B12 och folater.
  Kroppen kan inte vilda vitaminer för D-vitamin är ett undantag då vi prod

  Läs mer »
 3. Vad är styrketräning

  Vad är styrketräning

  Vad är styrketräning
  Styrketräning är träning med fokus på att höja styrkan, anaeroba uthålligheten samt storleken av kroppens muskler.
  Korrekt utförd träning kan även stärka kroppens skelett, senor och ligament
  Styrketräning är att belasta muskeln mer än vad den är van vid.

  Vad du styrketränar beror på vilket syfte du har med din träning och vilken idrott du skall prestera inom eller om du väljer att styrketräna för ett längre, starkare och hälsosammare liv.
  Att träna styrka och bibehålla den genom hela livet är viktigt eftersom du tappar muskelmassa ju äldre du blir.
  Man brukar säga att det tar 5 år av kontinuerlig styrketräning innan kroppen kan belastas fullt ut. 

  Styrketräning kan utföras med hjälp av egen kropp, fria vikter, maskiner, gummiband och rörligt underlag. Vilken metod vi väljer när vi tränar och designar program åt dig är beroende på vad du vill uppnå, hur god din hållning är, din fysiska status, eventuella skador eller hur god din teknik är.
  Vi tycker du också ska se styrketräning som en pensionsförsäkring, där du så långt det går undviker att blir sjukhuspatient när du blir äldre
  Det kan vara bra att ha det i åtanke när man börjar sin resa inom styrketräning, att ta det varsamt och låta kroppen anpassa sig till förändringen.
  Att skynda långsamt är ett bra ordval.

  Välj att fokusera och lägga tid på teknik och upplägg som funkar för just dig.
  Det finns en miljon olika upplägg och att välja en som passar sitt livspussel är ett klokt val annars så kommer din plan och ditt mål med upplägget fallera och du blir besviken så kanske du också väljer att sluta för det funkade ändå inte.
  Börja i smått och jobba dig uppåt, det är så du når det bästa resultatet.

  Varför skall du träna styrketräning?
  Alla som börjar har en orsak till varför man börjar att styrketräna.
  Kanske är det att din doktor har sagt till dig att du behöver träning och rörelse och då fått ett rec

  Läs mer »
 4. Mental träning

  Mental träning

  Mental träning
  Mental träning är en vetenskaplig, utarbetad, och långsiktigt metal process och slutet av målet är att genom mental träning må bättre och fungera bättre.
  Grundläggningen av mental träning består av avspännings och avspänd koncentration och den ger en stresshantering för inre balansen och känsla av egenkontroll.
  I ett läge där du i avspänt tillstånd är du mer mottaglig för självpåverkan och när nästa steg är att du redan i förväg ger dig en föreställning av hur du ska göra, känna och tänka när du har nått ditt mål.

  Vad är mening med mental träning?
  Förutom att avspänning och koncentration för de mentala föreställningar om egna meningsfulla mål kan det helt enkelt handla om mentala förberedelser för arbetsdagen eller till personliga livsmål.
  När du tänker dig själv i olika situationer så kommer kroppen och sinnet ställa in sig på att uppfylla det du föreställer dig eftersom nervsystemet har svårt att skilja på upplevelser av verkliga situationer och situationer du föreställer dig kan du med visualisering mental förbereda din kropp och sinne på att du lyckas genomföra den upplevelsen du föreställde dig.
  Även att träna upp sin inre styrka som gör att du står stadigare när din omgivning blåser.

  Det handlar om att möjliggöra din fulla potential för både för vardagen och i mer krävande situationer, få balans i livet och må bättre.
  Eftersom hjärnan är föränderlig och formbar så kan mental träning ha en enorm effekt och stärka dig mentalt genom kontinuerlig och långsiktigt träning av hjärnan.
  Du väljer också vilka tankar du ger energi till, genom att träna din hjärna kan du på sikt uppnå en bättre psykisk hälsa och dessutom frigöra energi genom återhämtning.
  Mental träning kan vara ett verktyg på arbetsplatsen inom stresshantering, teambuilding, ledarskapsutveckling.

  Mental träning är bra för många delar såsom,
  -Ökad och förbättrad självkänsla
  -Påverka yttre och inre st

  Läs mer »
 5. Mat för träning

  Mat för träning

  Mat för träning
  Varför ska man äta innan träningen?
  Då blir den första frågan tillbaka, vilken typ av träning är det du ska göra?
  Om du ska träna på morgonen innan frukost tänker du och ska bege dig ut på en morgonpromenad så behöver du inte äta innan då det inte är någon prestation eller styrkekrävande att promenera innan du ätit är alltså helt okej då det inte kräver så mycket energi.
  Och det är värt att berätta återigen att man bränner inte mer fett om du tränar på tom mage!
  Är det däremot ett högintensivt pass där prestation och progression är viktigt så bör du fylla din kropp med energi. 
  Energi är bränsle för kroppen, för hur ska den orka röra på sig utan energi?
  Lite som en bil, kan du köra på tom tank? No!

  Att ladda kroppen med energi innan passet men även att du får i dig vätska och salt.
  Och det är inte bara för att du ska orka att prestera utan också att kroppen får återhämta sig efteråt.
  Så vad som är energi för kroppen, jo den främsta energikällan vid träning är kolhydrater eftersom de är lättast att omvandla till energi.

  Och vad är då kolhydrater och vad gör det för oss?
  I kroppen kan man lagar en viss del av kolhydrater i muskler och i lever och då i form av glykogen.

  På natten när du sover bryts glykogenlagret ner för att hålla blodsockret uppe för att förse hjärnan och nervsystemet med energi.
  Så när vi vaknar upp så är antagligen glykogenlagret lågt eller tömda beroende på hur mycket och vad du har ätit dagen innan.

  När kroppen inte har kvar något glykogen i lagret så måste kroppen använda något annat för att förse de viktiga organen  med energi så de kan funka ordentligt och då används kroppens fett och till viss del även muskelmassa för att ge kroppen det de behöver.
  Därav är det viktigt att äta ordentligt så kroppen kan må som bäst!
  För du vill ju inte att din muskelmassa ska försvinna, det är svårare att bygga muskler än att äta så att du kan få behålla den.

  Läs mer »
 6. Kroppens energibehov

  Kroppens energibehov

  Kroppens energibehov
  När man pratar om kroppens energibehov kan det vara svårt att förstå vad som menas.
  Energibehovet bestäms av en rad olika faktorer såsom kön, ålder, kroppssammansättning och vilken fysiskt aktivitet du har.
  Män har oftast större energibehov beroende på muskelmassa men generellt så har män mer muskelmassa än kvinnor men såklart finns det undantag.
  Med åldern så minskar energibehovet 
  Dels så finns den basala metaboliska hastigheten som förkortas BMR och menas att den som håller kroppens temperatur och ger generi till alla organ så dom kan funka.
  Och energiåtgången för den fysiska aktiviteten.
  Man kan också beskriva det som att det är den energin som kroppen använder i vila.
  BMR är bara en liten del av kroppens totala energiförbrukning.
  Energibalans råder när energiintaget från mat och dryck räcker för att balansera den energiutgift som livsstilen med fysisk aktivitet är inräknad  och kräver och när vi har energibalans håller vi vikten.

  Så om du bara äter 1500 kalorier så kommer du bara kunna förbruka 1500 kalorier.
  Basalmetabolismen sjunker då, det är inget nytt.
  Om du äter färre kalorier varje dag så kommer kroppen att förbränna färre kalorier och du kommer inte minska i fett på kroppen.
  Maten vi äter ger oss energi som vi behöver för att leva och må bra.
  Som en bil tex den behöver bränsle för att gå framåt.
  För mycket energi leder till viktuppgång och för lite leder till viktnedgång.
  Alltså om du inte förbrukar den extra energin som du stoppar i dig genom att röra och träna mer så kommer viktuppgång ske.
  Vissa livsmedel innehåller många kalorier per gram och andra lite.
  Det är svårt att säga exakt hur mycket du äter även om du väljer att väga din mat.
  Du skulle behöva ett laboratorium med teknologi som inte finns i köket för att kunna räkna ut exakt hur mycket du får idag.

  Men som grund räknar man så här,
  -Kolhydrater är 4 kalorier/g - 17 kilojoule 

  Läs mer »
 7. Hur börjar man träna på gym som barn?

  Hur börjar man träna på gym som barn?

  Hur börjar man träna på gym som barn?
  Det är ingen nyhet att aktivering för barn är viktigt på många sätt.
  Det har alltid funnit sport för barn att göra aktiviteter såsom fotboll, innebandy, karate och ridning.
  Där tränar de ju mer än bara specifika sporten.

  Dom behöver värma upp för att förbereda kroppen till själva träningen och då brukar det involvera något som är lite pulshöjande och att få aktivera kroppen så leder och muskler få en bra start så man undviker skador som lätt kan hända om man bara hoppar in och kör 100% direkt.
  När man börjar en sport som till exempel fotboll så är alltid träningarna övervakade från ledaren som är utbildade inom barn och träning så att det går rätt till eftersom det krävs utbildning för att leda barngrupper inom träning.
  Dels är det för att förstå hur barn kroppen och deras muskler funkar och utvecklingen som sker i deras kropp om man jämför med en vuxen person och att det inte förekommer moment med skaderisker.

  Men hur funkar det med barn och gymräning då?
  Det finns massa positiva effekter av att styrketräna på gymmet för barn.
  Dels så motverkar man idrottsskador genom att stärka upp kroppen men styrketräning.
  Så när du kombinerar din sport, till exempel fotboll och styrketräning så kommer du bli en starkare fotbollsspelare som kommer undvika skador.
  I fotboll så är inte så ovanligt med smärtsamma knän om man inte tränar rätt, det vill säga stärka upp muskulaturen runt knäet så man undviker framtida slitna knän.
  Dessutom så främjar styrketräning den grundläggande motoriken.

  En annan positiv effekt av styrketräning för barn är att det som för vuxna motverkar psykisk ohälsa så genom styrketräning så stärks självförtroendet, självkänslan och självrespekten.
  På grund av att barnen sitter allt mer stilla idag än vad dom gjort för ett antal år sen så har fetman och övervikt ökat och även där så är styrketräning det bästa sättet att motverka det.
  Så om du som barn eller s

  Läs mer »
 8. Konditionsträna utan konditionsmaskiner

  Konditionsträna utan konditionsmaskiner

  Konditionsträna utan konditionsmaskiner
  Det är inte alla som gillar att konditionsträna som andra som kanske älskar att stå på bandet ett helt pass.
  Ser du kanske konditionsträning som en pest och pina? Ja, då kanske du ska kolla på vad konditionsträning är och hur du kan hitta just din form av konditionsträning som du tycker är kul.
  Man behöver alltså inte löpa på bandet eller cykla som en galning för att träna kondition.

  Så vad är då konditionsträning?
  Konditionsträning är olika typer av träning där man förbättrar sin syreupptagningsförmåga.
  Alltså att du tränar på ett sätt där du övar på att ta upp syre och syresätta kroppen när den jobbar.
  Att förbättra sin syreupptagningsförmåga gör man på samma sätt som man gör för att bli bättre på andra saker, man övar!

  Nu vet vi att förmågan att ta upp syre bättras av att konditionsträning samt att blodcirkulationen och lungkapaciteten blir bättre.
  Regelbunden träning förbättras humöret och har effekt mot depression.
  Därför kan även träning hjälpa om du har hamnat i en depression.

  Vilka muskler tränas vid konditionsträning?
  Bålmuskulaturen,
  Under all konditionsträning så måste man kunna bibehålla en bra hållning och det betyder att bålmuskulaturen får jobba hårt under konditionsträning.
  Bålmuskulaturen är de muskler som sitter som en korsett runt magen och ryggen, dessa muskler samarbetar för att hålla kroppen upprätt.

  Ben och fötter,
  Konditionsträning som innefattar att du förflyttar dig så kommer benmusklerna som framsida lår dämpa fallet när din fot trampas ut mot marken och gör så att knäna böja sig så du får ny kraft och då baksida lår har en stor betydelse i förflyttande av kroppen då dessa muskler jobbar med varandra som ett starkt team.
  I steg och hopp så får man träna fotens muskulatur som även går under själva foten.
  Men också att fotleden, skenbenet och vaden får jobba h

  Läs mer »
 9. Hemmagym

  Hemmagym

  Hemmagym
  Vad som behövs i ett hemmagym varierar från person till person.
  Det beror lite på vad för träning man är ute efter.
  Men man kan bygga upp ett gym precis som man behöver och vill för det absolut bästa resultatet.
  Ett hemmagym behöver inte vara stort utan en plats som kanske bara står oanvänd eller är fylld med saker man inte ens behöver, alla har nog ett sånt utrymme någonstans hemma.
  Men man får ändå anpassa sin utrustning efter hur mycket plats man har att använda för själva gymdelen.

  Sen är det ju själva budgeten som spelar roll när man ska bygga ett gym hemma.
  Men man kan få bra utrustning för en ganska låg budget så man ska inte tro att man måste ha lika mycket utrustning som ett stort kommersiellt gym.
  För vissa räcker det med en skivstång, skivstångställning och en bänk eller ett par hantlar och några gummiband.
  Men om du har en högre budget så kan du mixa styrkeutrustning med konditionsutrustning på ett mer avancerat sätt.
  Man kan börja med att veta sina mål med sin träning samt vilket budget det är man ska hålla sig till.

  Om din plan är muskelbygge och för progressiv styrketräning kommer det bli svårt med ett gummiband och en kettlebell.
  Då kommer du vilja använda dig av en skivstång och viktskivor.
  Det finns många olika varianter och modeller av både skivstänger och viktskivor och är väldigt mycket bättre för budgeten än träningsmaskiner som ofta är väldigt dyra.
  Då ger en stång och vikter ett bra sätt att ge progression för din träning och det är lätt a

  Läs mer »
 10. Varför borde man ha ett gym på arbetsplatsen?

  Varför borde man ha ett gym på arbetsplatsen?

  Varför borde man ha ett gym på arbetsplatsen?
  Du som företagare kanske tycker att en investering på ett företagsgym kan låta väldigt dyrt.
  Även om det såklart inte behöver vara så då man kan komma undan rätt så billigt med de mest väsentliga produkterna så är det klart att ett riktigt välutrustat och hållbart gym kan kosta en slant men de flesta av dina anställda skulle vara dig evigt tacksam.
  Enligt Skatteverket så kan företag erbjuda sina anställda att träna på företagsgymmet som en skattefri friskvårdsförmån och på så vis dra av kostnaden på träningsartiklarna som en personalkostnad.

  Det behöver alltså inte kosta skjortan.
  Jag tror att det är få som missat att det är bra för hälsan att träna, både fysiskt och psykiskt.
  Träning är helt avgörande för ett långt och produktivt liv.
  Många skador i arbetslivet hade kunnat undvikas om personalen hade haft tillgång till ett gym. 
  Tänk hur många skador i vården som skulle kunnat förhindras.
  Eller varför inte i den tunga och monotona industrin?

  Jag skulle till och med kunna sträcka mig så långt som att säga att alla arbetsplatser hade blivit bättre och friskare av ett företagsgym.
  Något som många företagare inte har så bra koll på är vad en långtidssjukskriven faktiskt kostar för företaget.
  Enligt Sveriges största arbetslivstidning - Arbetsliv - så uppgår priset till 100.000 kr per anställd bara för produktionsförluster före, under och efter långtidssjukskrivningen.
  Det innefattar inte arbetslivsträning, arbetsanpassning och rehab utan i

  Läs mer »
Sida