En utökad artikel om de olika typerna av motionscyklar samt historien bakom motionscykeln hittar du här.

Den vanligast förekommande motionscykeln är den som brukar trängas i konditionsavdelningen och slåss om platserna bredvid löpband, crosstrainers och roddmaskiner. De kommer oftast med en mer eller mindre avancerad skärm som ger möjlighet att se en mängd data under träningspasset. Dessutom kan du via skärmen knappa fram något av de träningspass som finns programmerade. Beroende på hur avancerad och tillförlitlig modellen är kan en motionscykel användas inom verksamheter som testar och utvärderar konditionsnivå hos allt från motionärer till elitidrottare. Detta sker då via standardiserade testmetoder på cyklar som är kalibrerade och ändamålsenliga, många sådana test innebär att cykeln belastas ganska hårt och kräver därför att det är stadiga och stabila i sin konstruktion.

Det finns även en lite snällare variant av motionscyklar. De används ofta inom rehabilitering då de erbjuder en sits som är mer stolsliknande än en vanlig sadel och ger utövaren en mer bekväm, bakåtlutad position under cyklingen. Dessa modeller kallas Recumbent bike och är i regel lite större i sin konstruktion, än en vanlig stationär motionscykel.

En så kallad airbike har handtag som - likt de på en crosstrainer - rör sig framåt och bakåt samtidigt som du trampar. Något som gör att hela kroppen aktiveras under ditt träningspass. Den här typen av cykel har funnits på marknaden i snart 50 år. Hos oss på Gymkompaniet.se hittar du den så kallade Assault AirBike som är en ganska ny pjäs på airbike-marknaden. En typ av cykel som vunnit stor popularitet inom Crossfit-communityn. Mekaniken kring luftmotståndet är smart då det anpassar sig till den som använder cykeln. Ju mer tryck du lägger på pedalen när du trampar, desto högre motstånd utsätter cykeln dig för. Den sätter garanterat konditionen på prov då dess mekanik möjliggör att stora delar av kroppen aktiveras samtidigt.


Historia

Kliver du in på något av dagens moderna gym hittar du ofta långa rader av motionscyklar, flitigt använda av besökare i full färd med att antingen värma upp, varva ner eller trampa sig till en bättre kondition. Motionscyklarna idag är smidiga och relativt små konstruktioner, i alla fall om de sätts i jämförelse med en Gymnasticon, den maskin som anses vara förfader och ursprungskälla till det vi idag kallar motionscykel.

En Gymnasticon var en träningsmaskin som uppfanns år 1796 av Francis Lowndes. Maskinen var byggd som en slags bur, ja faktiskt ganska lik en Power Cage om du så vill. Väl inne i buren placerade sig utövaren på en sits med möjlighet att placera händerna på handtag som gick att föra framåt och bakåt, likt handtagen på en crosstrainer samt fötterna på pedaler som hade möjligheten att trampas runt, runt, runt. Maskinens konstruktion och fokus på att träna såväl över- som underkropp gör att den till viss del kan liknas vid en Assault AirBike men även vid en crosstrainer.

Motionscykeln är en bra maskin ur flera aspekter. Den kan användas såväl för träning, rehabilitering och test där individer vill få reda på specifika konditionsmarkörer för att på så vis kunna anpassa sin träning efter dessa.

Utvecklingen för motionscykeln har alltså gått från den stora och klumpiga Gymnasticon till att idag vara relativt smidiga och små konstruktioner som -  i bästa fall - efterliknar känslan av att sitta på en riktig cykel.

De flesta av dagens motionscyklar kommer i någorlunda likadant utförande och består av pedaler, sits och styre. Dessa delar är fästa på en ram som kan skilja sig åt något i storlek. Vanliga tillbehör idag är en mer eller mindre avancerad elektronisk skärm som likt andra konditionsmaskiner kan visa data över förbrukade kalorier, kadens, cyklad distans samt puls. Dessa skärmar erbjuder även dig som utövare att cykla någon form av förprogrammerat pass. Det kan bland annat handla om intervaller eller ett backpass.

Många av dagens motionscyklar fungerar som bra alternativ för uppvärmning, nedvarvning och lättare konditionspass. Utöver dessa varianter finns en modell, flitigt använd som träningsredskap av elitaktiva eller riktigt seriösa motionärer samt av företag som sätter höga krav på cykelns utförande samt att den mäter korrekt och kan användas vid standardiserade testmetoder.

I den lilla orten Vansbro hittar vi huvudkontoret för Monark Exercise och deras tillverkning och utveckling av så kallade cykelergometrar. Monarks testcyklar är frekvent använda både vid träning hos motionärer och elitaktiva samt till olika test som används för att utvärdera individers kondition och prestationsnivå. Givetvis är vi på Gymkompaniet.se återförsäljare för Monarks produkter. Är du på jakt efter en modell som tål upprepade, hårda test samtidigt som den är utmärkt för att träna specifikt och precist? Kolla in vårt utbud här.