Skivstänger - Köpguide!

Skivstänger är antagligen ett av de mest populära redskapen på gymmet. Skivstången har en essentiell plats i varje seriöst styrkeschema, och alla de klassiska basövningarna så som marklyft, knäböj, bänkpress och militärpress utförs med skivstång. Vi kan också se i vår försäljning att de allra flesta hemmagym fokuserar framförallt på en skivstång, vikter, rack och bänk. En egen lyftstation helt enkelt.

Det finns dock otaliga skivstänger på marknaden och det kan vara svårt att veta vad man ska leta efter eller vilken skivstång som passar de behoven man har. I denna köpguide tänkte vi gå igenom de vanligaste modellerna av skivstänger och försöka ge lite klarsynthet i denna fråga. Du hittar alla våra skivstänger här! 


Skolstänger:
Skolstänger är ett samlingsnamn på de lite smalare skivstängerna som passar 25mm-stänger. De här skivstängerna används ofta i mindre hemmagym, eller i gruppmiljö eller för yngre personer. Greppet är oftast 25mm, alltså samma som ändarna. Och lettringen är ofta mycket slät. Dessa skivstänger kommer i flera olika längder, men hos oss finns de t.ex. i längder mellan 130cm och 185cm. Skolstänger tål inte riktigt lika mycket som vanliga olympiska skivstänger och ska ej nyttjas för exempelvis crossfit, utan mer för de vanliga styrkelyften. Det finns säkert undantag, men de flesta skolstänger har en max kilovikt på mellan 80-110kg, och bör ej belastas tyngre, utan då bör man gå upp till en olympisk skivstång.


skolstång
50mm skivstänger:
Det andra standardmåttet på skivstänger är 50mm. Det är dessa tjocklekar du ser på de flesta gym och som generellt är det man benämner när man pratar om skivstänger. Även dessa kommer i flera olika längder, och vi säljer bland annat 50mm-stänger i längder mellan 130cm och 220cm (olympisk skivstång). De kortare skivstängerna används framförallt i hemmagym där de är något smidigare att förvara eller nyttja, då det kan vara lite svårt att få till den ytan som krävs för att få in en fullstor 220stång. De kortaste varianterna används ibland också som curlstänger även om det för handlederna brukar vara skönare att köra med riktiga curlstänger. Skivstängerna på 130cm - 180cm har ofta en relativt fin lettring och kommer utan kullager, även om de rotera i de flesta fall. Dessa skivstänger är något klenare än de flesta fullstora stänger.
130cm 50mm skivstångOlympiska skivstänger:
Detta är standardskivstången. Den är 220cm lång, har plats för 50mm viktskivor (alltså samma som ovan), och har ett grepp som brukar diffa mellan 28mm och 32mm. Lettringen varierar beroende på modell, där tyngdlyftningsstänger hr en något finare lettring och styrkelyftstänger något grövre. Den olympiska skivstången kan tåla väldigt varierande tyngder och budgetstängerna kan tåla ned mot 200kg, medan de riktigt bra är gjorda för att tåla upp mot 900kg. På samma sätt kan budgetstängerna främst användas till vanliga baslyft utan släpp, medan crossfitvarianterna släppas tusentals gånger utan problem. Så trots att de alla har olympiska mått så kan det skilja ordentligt mycket i kvalité. Vill du veta exakt vilken skivstång du ska satsa på så kontakta oss gärna.
skivstång olympisk


Damstänger:
Damstänger har precis som olympiska skivstånger också plats för 50mm viktskivor och finns i flera olika modeller. De är inte så vanliga på klassiska gym, däremot har de en given plats på styrkeklubbar och crossfitboxar där många sysslar med olympiska lyft. Damstången är 201cm, och har en greppdiameter på 25mm. 
damstång


Curlstänger:
Curlstänger är framförallt gjorda för just bicepscurl, men även för olika tricepsövningar så som skull crushers. Tack vare den lite annorlunda formen på stångn så får handlederna ett lite mer bekvämt grepp. Många upplever nämligen att en rak skivstång ger smärta i handlederna under bicepscurl medan curlstången ger en mer naturlig fattning. Curlstänger finns även i en mer veckad variant som kallas U-stång där curlen snarare kan jämställas med hammercurls.
curlstångSafety Bar
En variant på skivstång som många kanske inte känner till är "Safety Bar". Denna skivstång är gjord för 50mm viktskivor. Väger oftast runt 30kg, och kommer med två stycken utskjutande handtag. Med en safety bar får du en annorlunda lyftkänsla och ryggen kommer betydligt mer upprätt. Det gör att många upplever att en safety bar ger mer överlappning in i sina marklyft, medan andra bara uppskattar att kunna gå ner i sina näböj med rak rygg snarare än den klassiska low bar fällningen som kan vara svår att göra om man inte har en väldigt stark baksida.
safety squat bar köp