Gymgolv i Hemmagym

Att bygga ett hemmagym är ofta ett ganska stort beslut. Gymutrustning är inte gratis och om man är seriös nog att köpa ett hemmagym så är det oftast någonting man planerar att använda under flera år och på ett hängivet sätt.


En av de viktigaste komponenterna i ett hemmagym är gymgolvet. Det skyddar både utrustning och underlag, samt hörsel - och möjligen grann/partner-relationer. Golvet ramar dessutom in rummet så att du får en betydligt mer genuin känsla i rummet.

Vad finns det för olika gymgolv?
Normalt sett kan man säga att det finns 3 olika modeller av gymgolv för hemmet som alla fyller olika funktioner.
1. Stretchgolv. Detta gymgolv är gjort att sittas på och stretchas. Eller för olika sorters kroppsövningar. Det är ett tunt men lite mjukare golv. Fördelen med detta golv är framförallt att det är billigt och enkelt att rengöra, medan nackdelen är att det inte lämpar sig för hantlar, skivstång eller maskiner. Det kommer att gå sönder eller falla isär om du tappar en hantel eller vikt på det.

2. Stötdämpande gymgolv. Det här är ett gymgolv som framförallt används under friviktssektioner. Ska du sätta upp en half rack och köra knäböj, marklyft och lite frivändningar. Då är detta det golvet du ska kika på. Eller ska du göra en egen liten crossfithörna med lite kettlebells, plyobox och lite annat smått och gott, då är detta golvet också utmärkt. Helt enkelt, detta är ett golv som tål stötar och som skyddar lite extra. Det är även denna modell som du hittar i lyftplattformar. 

3. Gymmatta. Denna sortens gymgolv är mer för underlag under generell gymyta. Om du har en liten hantelstation, en motionscykel och någon maskin - men inte vill ställa utrustningen rakt på underlaget då passar detta golvet perfekt. Enkelt och smidigt att lägga ut. Enkelt att skära till. Och billigare än stötdämpande golv.


Så vad ska jag välja?
Det enkla svaret är givetvis "det beror på". Precis som i alla andra frågor människor någonsin ställt. Men rent generellt kan man säga att om du endast önskar en stretchhörna, då är det stretchgolv som gäller. Om du är mer av en lyftar-person, då är det stötdämpande plattor som gäller. För hemmabruk räcker 25mm eller 30mm oftast gott. 45mm-golv är i de flesta fall overkill, och 45mm-golv säljs mest till kommersiella crossfitboxar där extremt mycket släpp förekommer. Och ska du bara täcka underlaget så är en gymmatta perfekt. Här räcker oftast 6mm-golv, medan 8mm passar bäst på kommersiella gym där slitaget är lite högre och akustiken behöver dämpas lite mer.

Är du osäker på vilket gymgolv du ska köpa? Kontakta oss med dina frågor så svarar vi på dina frågor!

Se gärna nedanstående kortfilm där vi bl.a. lägger stötdämpande golv i ett riktigt gediget hemmagym!