Alla har vi ett favoritredskap på gymmet. Det träningsredskap som vi bygger hela vår träning kring och som vi inte kan tänka oss vara utan. För mig är det skivstången.

Skivstången för mig är hela syftet för gym-besöket. Denna vackra, glänsande, utdragna klump av stål som kan användas till så mycket. Jag vet att vi säljer tusentals produkter och att man inte ska vara partisk men i slutändan är ju faktiskt skivstången rätt mycket roligare än ett hopprep. Jag tror det är för att skivstänger och lyft kan man prata om. Men man kan inte prata om hopprep.

"Hur mycket lyfter du nu då?"
"Jag vet inte, men jag hoppade upp och ner i 22minuter imorse"
"Ja, jag säger upp vår bekantskap"

Skivstången är så ärlig på något sätt. Den kan inte ljuga. Om någon står på ett löpband så kan det se ut som att de springer i full fart när de egentligen joggar fram i beskedlig takt, och kettlebells som ser enorma ut kan lätt visa sig vara ihåliga och väga sådär 4kg. Men en skivstång full med vikter. Den är på riktigt. Den kommer vara tung.

Och jag kan bli sådär löjligt lycklig när jag ser en riktigt bra skivstång. Så, som jag gissar att vissa känner inför bilar eller datorer. Vi har en skivstång i vårt sortiment som tål 900kg, gissa om jag älskar den. Även om jag bara maxat 180 i marklyft så är det ändå den skivstången jag vill använda, för tänk om jag har en bra dag... Och behöver lite svängrum. Då är det bra med några extra tålighets-kilon.

skivstång


Ibland kan jag komma in på gymmet och så är lyftplattformen upptagen. Upptagen?! Min lyftplattform! Min skivstång! Och det värsta är när den är upptagen av någon fjoll-banan som kör bicepscurl med 5-kilosvikter, och man frågar om de har långt kvar och får svaret "Jag kör max-curl. 6 set kvar. 5minuter vila mellan varje... hmpf"

För det är det tråkiga med skivstänger. Hur gärna man än vill, så är det svårt att klämma in 22stycken på ett gym så att alla besökare får en var. Så ibland blir man stående i ett hörn och låtsas-stretchar hamstring allt medan man håller jävligt noggrann koll på att ingen smiter före i skivstångs-kön. Sådana pass kan förstöra en hel dag. Kärleken till skivstången kan vara tuff ibland.