Gymbyggandet ökar
Hälsofokuset i Sverige ökar år för år och det byggs alltfler privata hemmagym, företagsgym och gym för bostadsrätter. En utveckling som givetvis är både spännande och rolig. Men det innebär också att många människor helt plötsligt hamnar i en situation där man frågar sig vilken utrustning som behövs och vad man ska tänka på när man bygger sitt gym. I den här lilla korta guiden hoppas vi kunna ge lite insikter, tankar och hjälp på vägen.
Tre bas-frågor när du ska bygga gym
Det första du som bygger gym bör göra är att fråga dig själv några enkla men viktiga frågor:
-
Vad är min budget?
-
Hur ofta ska gymmet användas?
-
Vilken inriktning ska gymmet ha?
Anledningen till att dessa frågor ska besvaras är för att hjälpa dig att veta vilket sortiment och vilken kategori av utrustning du letar efter så att du får den utrustning du behöver. Gymkompaniet har t.ex. antagligen Sveriges största utbud av produkter och utöver det som syns på hemsidan finns ytterliggare ca 4000 produkter i sortimentet. Det innebär att i varje produktkategori finns det en väldigt stor variation som kan styras efter dina behov. Är du osäker på vad som skiljer en hemma-produkt från en produkt för ett företagsgym så kontakta oss på 031-3063651 eller kontakt@gymkompaniet.se och fråga oss. Vi hjälper dig gärna att diskutera fram vad du behöver och vi har lång erfarenhet av att utrusta de alla flesta sorters gym.
Basutrustning
Den vanligaste frågan vi får från exemplvis företagsgym eller gym för idrottsanläggningar är vad som bör finnas i ett klassiskt gym. Svaret är givetvis att det beror på utövarna men det finns ändå en del utrustning som nästan alltid återkommer till viss del. Nedan ser du en liten checklista:
-
Skivstångspaket (skivstång + vikter)
-
Skivstångsställning
-
Hantlar och hantelställ
-
Träningsbänk
-
Någon sorts konditionsmaskin
-
Kryssdrag/Cable-cross
-
Stretchmattor
-
Pilatesbollar
-
Chinsställning/dipsställ
-
Ett bra gymgolv
-
Och på senare tid även suspension-träning och kettlebells
Med den utrustningen som bas så täcker man in de allra flesta behov och sorters träning och man skapar en bra grund både för nybörjare och avancerade.
Pris
Vad kostar ett gym ungefär?
- Frågan är logisk men helt omöjlig att svara på. Den billigaste bensparken vi har i vårt sortiment ligger på några tusenlappar och den dyraste ligger på runt 50.000kr. Detsamma gäller i princip allt i sortimentet. Skillnaden mellan billigaste och dyraste produkten i varje kategori är ofta mellan 4 - 20 gånger priset på budgetvarianten. Åter igen handlar det om att verkligen analysera vilken sorts utrustning man behöver och åter igen är vi gärna med och svarar på frågor. (031-3063651 eller kontakt@gymkompaniet.se). Att ta hjälp av oss för att få svar på frågor eller ta in en offert är givetvis kostnadsfritt och vi hjälper gärna till.
Lycka till!
Tre punkter man ofta glömmer att tänka på när man ska bygga gym
Let there be air!
Ofta vill man få in så mycket utrustning i gymmet att man helt glömmer att någon ska kunna röra sig fritt därinne. Stå emot frestelsen att bara trycka in utrustning och kom ihåg att det är betdyligt skönare att träna i en lokal där man faktiskt får lite svängrum.Gymgolv
Vikter som tappas på golvet (och vikter kommer att tappas för eller senare) låter väldigt högt och kan lätt lämna märken. Att investera i en bra gymmatta eller golv är värt det i längden.Ska du verkligen använda den maskinen?
När man bygger gym blir det lätt så att man fyller på med utrustning man egentligen inte behöver. Och relativt ofta blir någon eller några produkter stående och bygger på sina damm-lager medan annan utrustning slits ut. Gör en ordentlig funderare över vad du egentligen kommer använda och lägg sedan hellre pengarna på bra kvalité där snarare än att trycka in exakt en av varje produkt i gymmet.