Crossfit

Crossfit är en kombination av styrke-och konditionsträning och bygger på funktionella övningar som utförs under hög intensitet och med konstant variation. Hos Gymkompaniet har vi ett enormt utbud av träningsutrustning för crossfit i allt från crossfitstänger till bumper plates, battle ropes, slamballs etc. Det är inte bara kettlebells som gäller som träningsredskap inom crossfit utan det finns en uppsjö av bra träningsredskap för crossfit.

Filtrera

Artiklar 1 till 85 av totalt 162

per sida

Sida:
  1. 1
  2. 2

Artiklar 1 till 85 av totalt 162

per sida

Sida:
  1. 1
  2. 2

Crossfit

Crossfit är ett styrke- och konditionsprogram bestående av huvudsakligen aerobics övningar, styrketräning och olympisk tyngdlyftning. Crossfit som varumärke är registrerat under CrossFit Inc, och skapades år 2000 av Greg Glassman och Lauren Jenai.Träningsformen som även går att tävla i har hämtat element från högintensivsträning, tyngdlyftning, plyometrics, powerlifting, gymnastic etc. CrossFit utövas av mer än 13.000 gym, varav ungefär hälften av dessa är placerade i USA. Dessa klasser brukar vara ungefär 1h långa och inkludera såväl uppvärming som teknikträning, högintensivsträning och grupp-stretch. Det finns flera kända tränare inom CrossFit, såsom Bob Harper, John Welbourn, Mike Burgener och Louie Simmons.Utrustning

Inom crossfit används en mängd olika slags utrustningar. Om man planerar att utrusta ett hemma-crossfitgym finns det vissa saker man bör prioritera.


Primär utrustning

Olympisk skivstång

Viktskivor

Ställning/ powerrack

 

Sekundär utrustning

Hopprep

Gymnastikringar

Ketllebells

Plyometric låda/ box

Medicinboll

Träningsbänk

GHD (Glute Ham Developer)


Risker och skador

Skaderisken kopplad till CrossFit-träning har varit en kontroversiell fråga sedan dess popularitet började växa inom träningsvärlden runt ungefär år 2000. Kritiker menar att träningsprogrammen innehåller farliga rörelser och olämpliga intensivitets nivåer samt att underkvalificerade utövare tillåts bli tränare. Själv hävdar CrossFit Inc. att det är en säker metod även om den utförs med dålig teknik. Man menar även att skarisken kan minskas genom att programmen utformas och anpassas individuellt.


Historia

CrossFit grundades av den forna gymnasten Greg Glassman och det första CrossFit-gymet öppnades i Santa Cruz 1995. Men det var inte förrän några år senare som träningsformen verkligen etablerades och antalet utövare ökade kraftigt. Mellan år 2005 - 2010 fick CrossFit en explosionsartad tillväxt då det gick från 18 gym till 1700. Träningsformen ämnar att utveckla utövarens kardiovaskulära uthållighet (hjärtat), styrka, flexibilitet, snabbhet, smidighet och balans simultant vilket gör den utmärkt för att träna hela kroppen. Att det är varierande och involverar flera olika moment gör det till en rolig träningsform att utöva för den som ständigt letar efter nya kreativa sätt att utmana sig själv och sin fysik.


Först att använda träningsformen var polisavdelningar, och denna grupp samt inom militären använder än idag CrossFit som träningsprogram. 

 

Efter en skiljsmässa blev Glassman tvungen att låna penga för att köpa ut ex-hustrun Lauren ur CrossFit Inc. Hennes andel uppgick till hela 16 miljoner dollar. Idag är det enbart Glassman som kontrollerar varumärket.