Köpguide Träningsutrustning Hemmagym

Ett hemmagym är långt upp på önskelistan för rätt många. Känslan av att bara kunna glida ner i källaren eller ut till garaget istället för att krångla med att åka iväg till närmase gym och trängas med hundratals andra är svår att sätta ett pris på.

Det kan dock vara svårt att veta hur man ska resonera när det kommer till gymutrustning i hemmet. Vad behöver man egentligen? Och vad ska man tänka på?

Utrymme:
Först och främst. Mät ytan. Samt takhöjden. Många gör bara en snabb överblick, beställer hem utrustning och sedan står man där med alltför mycket och trängs med sig själv. Bättre då att verkligen stämma av ytan. Om du bara har en takhöjd på 210cm kanske en crosstrainer inte är så bekväm att använda om du inte vill känna som att du ska slå i taket. Och om rummet bara är 230cm brett så kanske en 220cm skivstång inte är så bra, för dne kommer röra sig lite i sidled och då har du snart ett hål i väggen. Planera smart, och börja gärna med något redskap mindre än du hade tänkt från början, och fyll på sedan när du ser att platsen finns.

GymGolv:
De flesta som bygger ett hemmagym glömmer helt av golvet, och tänker kanske inte på det förrän man fått något märke i underlaget eller ens partner har börjat störa sig på ljudet. En gymmatta, eller stötdämpande plattor (om du kör lite tyngre fria vikter) kan vara ett smidigt sätt att spara in både pengar, ljud och relationer i det långa loppet.

Styrkeutrustning:
Ytan är ofta begränsad och därför brukar vi rekommendera klassiska redskap som man kan utföra så många övningar som möjligt på. Hantlar, skivstångsset, kettlebells och möjligen ett kompakt kryssdrag. Fundera på vad du faktiskt kommer att använda och lägg krutet där. Om du tränar mestadels med skivstång så kanske det är det du ska ha i ditt hemmagym och satsa på en högklassig stång, ett half rack och en bekväm bänk. Hantlarna kanske du kan köra i en lite billigare variant. Istället för att köra medelnivå på allt så uppmuntrar vi alltså att du fokuserar på det där du verkligen kommer ha den största användningen.

Motionsutrustning:
Tänk främst takhöjd och utrymme. Motionsutrustning tar lite mer plats än vad man kan tro, då man även behöver lite yta runtomkring utrustningen. Så mät upp ytan innan du köper hem någonting så att det verkligen passar. Förr var motionsprodukter för hemmagym inte särskilt bra, men idag är det så vanligt att priserna faktiskt är rätt överkomliga.