Suspensiontränare

Köp Suspensiontränare

Suspensionträning

Termen suspensiontränare, eller suspension training, avser ett förhållningssätt till styrketräning som använder ett system med linor, remmar, gummiband, etc. som kallas en "suspension trainer" för att göra det möjligt för användaren att arbeta mot sin egen kroppsvikt. Det finns många olika märken och hos oss hittar du allt från jungle gym till TRX.

Suspension training

Träning med olika sorter av upphägningssystem är en av de hetaste trenderna just nu. Med all rätt! Suspensions träning är både effektivt, erbjuder en stor variation av övningar och är enkelt att ta med sig överallt. Allt du behöver är ett redskap för att träna hela kroppen, nästan var som helst. Suspensionsträning är oberoende av användarens form och du kan använda redskapet oavsett om du är en atlet eller en senior. Inom amerikanska flottan används träning med remmar flitigt för att hålla soldaterna i toppform. Tack vare sin mångsidighet och behändiga storlek är det den perfekta träningsredskapet för såväl militären som hemmagymmet. Hos Gymkompaniet kan du köpa olika modeller och paket, vare sig du är ute efter en komplett suspension-utrustning med ställning eller enbart är intresserad av remmar.  

Hur fungerar det?

Med suspensionsträning, eller träning med remmar används kroppsvikten för att träna upp styrka, flexibilitet, stabilitet samt core-stabilitet simultant. Genom att placera fötter eller händer i remmarnas handtag kan ett hundratal enkla övningar genomföras. Svårighetsgrad på övningarna väljer du själv genom att justera kroppens position för att antingen öka eller minska motståndet. Suspensionsträning ökar din fysiska styrka och musklernas uthållighet genom funktionella rörelser och dynamiska positioner.  

Övningar

I denna grundläggande video går Gavin McKay igenom 10 övningar med remmar som aktiverar hela kroppen. 

Kritik & risker

Alla är dock inte lika positiva gentemot suspensionsträning. Kritiker menar på att remmarnas instabilitet riskerar att skada utövare med otillräcklig styrka i bålen eller personer med tidigare ryggskador. Enligt Fabio Comana, en forskare för det amerikanska motionsrådet, kan suspensionsträning vara hjälpsam för vältränade atleter, medan de mindre tränade potentiellt sett riskerar att råka ut för skador. Fabio menar på att en stor mängd av populationen saknar förmågan att stabilisera hela kroppen, vilket övningar med remmar kräver. Istället för att använda bålen i övningarna använder dessa personer fel muskler vilket ökar risken för skador.  

Det finns även risk för översträckning av handleder, armbågar, axlar, fotleder och knän, vilket är något man som utövare bör vara försiktig med. Översträckning kan undvikas genom att placera ena benet bakom det andra vilket minskar instabiliteten under övningarna. Som nämndes tidigare i texten kan kroppens positioner justeras för att minska belastningen, vilket rekommenderas för ovana utövare.

Historia

Träning med suspensionsystem har funnits så tidigt som sedan början av 1800-talet. I modern tid var det dock först på 90-talet som utrustningen utvecklades till att likna vad det är idag. Bakom utvecklingen av “Total Resistance eXercise” (TRX) står Randy Hetrick, en föredetta Navy Seal (attackdykare i amerikanska flottan) med en MBA examen från Stanford (högt ansedd vidareutbildning inom företagsekonomi). Utrustning till suspensionsträning började marknadsföras inom fitness branschen under 2005 men har använts flitigt inom amerikanska flottan sedan 2002, då Randy skickade utrustning till en av flottans ledare Aaron Baldwin.

Några år senare utvecklade Mark Hammond och Pete Faulkner, tidigare fitness-coacherna till Bristol City F.C (engelsk fotbollsklubb i Bristol), FKPro två-remssystem. Det var dock först 2009 som den allra första tekniska manualen till TRX togs fram av Fabio Martella i Italien. Sedan dess har dock Randy Hetrick, grundaren av TRX, tillsammans med sitt företag Fitness Anywhere tagit fram över 300 övningar samt utbildat mer än 200 personliga tränare och instruktörer inom träningsformen. Utvecklingen inom suspensionsträning fortsätter gå framåt och idag finns ett brett utbud av såväl modeller som jungle gym, milo kit, tactical bands etc. som program.

10 Artiklar

per sida

10 Artiklar

per sida