Köpa Gymgolv - Guide

En ofta bortglömd del när man börjar titta på ett gym är gymgolvet. Oavsett om det är ett hemmagym eller ett kommersiellt gym så stirrar sig många blinda på utrustningen och kommer först senare på att det kanske skulle vara bra med någon sorts skydd för golvet för att minska slitage, ljud och stötar. Gymgolv kommer i flera olika varianter och för den oinvigde kan det lätt kännas lite övermäktigt att försöka lotsa sig fram längs alla modeller.

I denna guide för gymgolv försöker vi på ett så överskådligt och smidigt sätt som möjligt att redogöra för vad du ska tänka på när du köper ett gymgolv samt de mest klassiska tipsen kring läggning


Pusselgolv vs Matta
Hos oss säljer vi den klassiska everrollmattan, och den kommer i 6mm och 8mm, samt på rullar som är 1,25m x 10m. Medan vi säljer pusselgolv i betydligt större variation i allt från 15mm upp till 45mm, och från 50x50cm upp till 1x1m.

Den stora skillnaden på pusselgolv och matta är att mattan är betydligt tunnare samt rullas ut, medan pusselgolvet läggs och är betydligt tjockare.

Generellt sett så kan man säga att gymmatta används mer som ett täckande och skyddande golv, medan de tjockare plattorna används som stötdämpande golv. Eller i klartext: Matta används under exempelvis maskiner och plattor under skivstänger/kettlebells etc. Om du tänkt "släppa" någonting i marken så bör du ha någon variant av tjockare gymgolv, och om du inte tänkt göra det så räcker det med matta.

Gymmattan är givetvis billigare på kvadrat, men då den kommer på 12,5kvm/rulle så kan pusselgov vara lite billigare vid mindre volymer.


Vilken gymmatta?
Hos oss har vi som sagt två varianter av gymmatta. 6mm och 8mm. Den tunnare varianten räcker gott på mindre gym så som hemmagym och företagsgym. Den är lite enklare att skära och smidigare att lägga än sin tjockare modell, men har å andra sidan lite lägre stötdämpning och ljuddämpning. 8mm lämpar sig utmärkt för kommersiella gym där ytan är lite större, ljudet lite högre och slitaget dagligt.


Vilket pusselgolv?
Att välja pusselgolv kan vara lite knepigt då det inte skiljer så jättemycket mellan olika modeller. Men generellt kan man säga att om du vill ha ett täckande golv över ne lite större yta för att kunna träna hårt och ibland släppa skivstången så bör du satsa på klassiskt 25mm-golv 1x1m. Det är väldigt prisvärt samtidigt som du får ett mycket gott skydd. Har du en kommersiell crossfitbox eller ska släppa mycket skivstång så kan du titta på 30mm-golvet, medan 45mm-golvet främst passar vid lite mer extrema släpp. Så som om du exempelvis kör med lyftstock eller verkligen vill ha ordentlig stötdämpning. 45Mm-golvet sviktar dock lite mer än 25mm och 30mm och lämpar sig därmed inte för att ha under fötterna vid exempelvis tyngre marklyft.


Att lägga gymmatta:
Att lägga gymmatta kan verka svårt men det är faktiskt relativt enkelt. Smidigast är att hitta den längsta raka väggen i rummet och utgå därifrån. Rulla mattan längs med väggen och skär sedan av på önskad längd. Lägg nästa bit kant i kant och rulla. När du närmar dig väggen på andra sidan rummet så finns det vissa som skär mot väggen, men det är lite svårt och kräver mycket övning innan det blir helt rakt. Vi brukar därför tipsa om att man också kan lägga mattan kant i kant med den sista väggen, och sedan låta mattan överlapa sig själv så att man kan skära kant i kant och på det sättet få en helt perfekt skarv.

Mattan fästs med dubbelhäftade tejp i 99 fall av 100, och det är framförallt skarvarna som tejpas. I enstaka fall kan den limmas mot underlaget. Mattan skärs med en vanlig golvkniv som köps in på närmsta järnhandel.


Att lägga pusselgolv gym:
Pusselplattor är väldigt enkla att lägga. 25mm har inga piggar alls utan läggs bara kant i kant och då de är såpass tunga så ligger de relativt stilla bara av sin tyngd. Men om man verkligen vill få dem att fästa kan man bygga en liten list, eller fästa plattorna i marken om det är möjligt. 30mm och 45mm-golvet har piggar som gör att de fäster i varandra och pusslas ihop. Medan 8mm pusselgolv helt enkelt pusslas ihop.

Eftersom alla ovanstående golv är gjorda i gummi så är de enkla att skära till om de skulle vara så att de inte får plats som hela mot en vägg eller ett hörn. De skärs enklast till med en vanlig golvkniv med rakt blad.