En guide för dig som vill ha ett företagsgym

Företagsgym

Den här guiden är för dig som antingen har börjat fundera eller som bestämt dig för att ert företag ska bygga ett gym - och som vill ha en snabb checklista på hur man bör tänka och vad som kan vara värt att se över.

För dig som inte orkar läsa långa dokument så kan du givetvis bara kontakta oss på kontakt@gymkompaniet.se: - Eller ringa oss på 031-3063651 så hjälper vi dig vidare

Anledningarna till att bygga ett företagsgym kan vara många, alltifrån monetära anledningar (som att få lägre antal sjukdagar, högre effektivitet på arbetsplatsen) till rena mjuka värden så som att skapa en attraktivare arbetsplats, eller för att hälsa och träning hör ihop med företagets värderingar.

Att företaget skapar ett gym för sina anställda kan ibland vara svårt att mäta värdet på men vi kan i princip garantera att personalen uppskattar möjligheten att få träna direkt i anslutning till arbetstid oavsett om de är helt nya till träning (och därmed slipper trösklarna med att skaffa gymkort och gå in i en ny miljö) eller om de är erfarna motionärer och defintivt uppskattar att slippa trängas med testosteronstinna ungdomar på stadens centrala gym.

Företagsgym pendlar enormt mycket i båda utseende och kostnad. Ett mindre företag har ibland bara ett mindre multigym och ett litet löpband - medan ett företag som har budgeten och manskapet ibland bygger företagsgym som nästan kan jämställas med kommersiella gymanläggningar.Men oavsett storlek så går de flesta företag igenom samma steg under sitt skapande av företagsgym. Här nedan kan du stämma av vägen framåt om du är osäker på hur du ska gå tillväga:

Företagsgym
1. Hitta en lokal som passar;

Det finns inga bestämda krav som måste vara uppfyllda för att en lokal ska kunna användas som gym men det underlättar om nedanstående håller skaplig standard.

Golv

Takhöjd.

Om du har möjlighet att välja mellan olika rum så välj det som har något högre takhöjd. De allra flesta maskiner bygger en aning på höjden och även motionsredskap så som löpband och crosstrainers gör personen som använder dem 25-35cm högre. Det finns givetvis alltid alternativ om takhöjden är låg - så som att använda motionscyklar istället för löpband, eller kompakta kryssdrag istället för vanliga kryssdrag etc. Med en takhöjd under 230cm så är det viktigt att du noterar det för oss sedan när du ber om offert så vi kan anpassa utrustningen åt dig.

Eluttag.

De flesta löpband kopplas in i vanliga eluttag - och kräver ca 10A per löpband. Medan både crosstrainers och roddmaskiner är självgående. Det gör att du ofta klarar dig utan att göra några ändringar alls.

Speglar.

Ett enkelt sätt att få gymmet att se större ut och ge utövarna bättre möjligheter till korrekt teknik är att sätta upp lite speglar i rummet. Vi rekommenderar i princip alltid att man kontaktar en lokal glassättare och ber om standardspeglar för gym. Spegelsättare har ofta standardmått på runt 2m bredd och 1,20-1,60 meters höjd som passar utmärkt för gym. Köper man speglar från annan ort betalar man oftast onödigt mycket i fraktkostnad då speglar är rätt svårlevererade. Obs; vi rekommenderar att man inte sätter upp speglar innan man pratat med oss om den gymutrustning man önskar och var man önskar den - annars riskerar man att sätta upp speglar på väggar där de sedan inte fyller en optimal funktion.


2. Underlag
 
För att minska slitaget på underliggande golv samt dämpa ljudnivån (och av rent estetiska skäl) så läggs någon sorts gymgolv oftast in i lokalen. Det finns två olika sorters gymgolv som är standard på i princip alla företagsgym beroende på vad man söker.

Gymmatta

För dig som har en större yta som ska täckas, eller vars huvudsakliga utbud består av maskiner så är en vanlig enkel gymmats absolut mest prisvärd. Den säljs oftast i rullar på 10m x 1,25m bredd, och i tjocklekar på 6mm eller 8mm.

Pusselmattor/stötdämpande plattor

Används oftast under områden där det krävs extra förstärkning så som under hantelstationer eller under skivstångssektioner. Områden där tyngre vikter släpps i golvet eller kan tappas.


3. Utrustning

Att leta igenom tusentals gymprodukter och hitta det man söker är ofta rätt svårt för en oinvigd. Bara på Gymkompaniet säljer vi (när detta skrivs) 27 olika sorters skivstänger och det kan vara svårt att veta vad det är för skillnad mellan olika modeller och märken. Om ni inte har extremt bra koll på vad ni önskar så brukar vi därför bara föreslå att ni gör en liten lista på enklaste sätt.
T.ex: 2 löpband, 1 skivstångsstation, hantlar, stretchhörna, någon sorts maskiner... etc. Om vi kan få en sådan lista ihop med någon sorts ungefärlig budget, ytan på rummet och önskemål kring gymgolv så kan vi sätta ihop en första offert som ni sedan kan kritisera. Det är oftast lättast att kritisera en offert – snarare än att själv behöva leta igenom hemsidor i jakt på produkter.


4. Slutgiltig Offert

När ni feedback på vår första offert så gör vi en slutgiltig offert och även en skiss på rummet med utrustningen om så önskas (kostar givetvis ingenting).


5. Klart!

Känner ni er nöjda här så är det klart. Om ni behöver montering så bokar vi in montering – vilket oftast går att lösa på runt 2-3veckor om lokalen redan är klar. Annars kan vi givetvis styra det efter era byggen. Om ingen montering är beställd så skickas produkter bara ut direkt om inget annat önskas. Vissa produkter har beställningstider medan basutbudet allt som oftast finns i lager för omgående leverans, men sådant kommer vi gå igenom när vi gör offerter så det har ni i så fall redan fått information om det.


6. Betalning: 

De allra flesta företag köper sina gym rakt av på 30dagars faktura. Vi erbjuder dock givetvis leasingavtal. Den vanligaste anledningen till att man leasar är för att dela upp kostnaden och inte behöva ta upp gymutrustningen i balansräkningen. När man gör leasingavtal som företag så görs det oftast på 60månader och 10% restvärde, sedan tillfaller produkterna företaget. Det är alltså ingenting man byter in eller lämnar tillbaka efter avklarad leasing. Och då i princip all utrustning håller i betydligt mer än 60 månader så blir gym med tiden en väldigt god och billig hälsoinvestering.



Ta gärna en titt på våra färdiga företagsgym-paket för ytterligare inspiration här!