Vilken skivstång ska jag välja? 3 saker att titta på.

Skivstången

Marknaden är full av olika skivstänger och för den oinvigde kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter eller vad man behöver. I det här inlägget tänkte vi gå igenom tre av av de olika sakerna man kan hålla ett öga på och hur man kan tänka kring de olika modellerna och deras egenheter.


Först av allt. i detta inlägget pratar vi om klassiska 220cm olympiska skivstänger. Skivstänger som passar till 50mm viktskivor. Helt enkelt, den sortens skivstänger du ser i normala gym och i seriösa hemmagym. Vi kommer inte benämna kortare skivstänger eller skolstänger. Det gör vi i andra inlägg, så att det inte blir för mycket fakta på en gång - och allt bara blir rörigt.

Kullager:
Kullager i skivstänger gör att skivstången roterar på ett väldigt fint och jämnt sätt, och med enkelhet. Du kan oftast avgöra om en skivstång är kullagrad bara genom att snurra på änden som håller viktskivorna. Om det snurrar på i bra takt och jämnt så är stången kullagrad. Om den är lite trögare och/eller ryckig så är det inte kullager. Det kan tyckas självklart att kullager alltid är bra, men det är inte helt sant. Det finns två huvudsakliga anledningar till att inte välja kullagrad stång:
1. Det kostar mer
2. I exempelvis styrkelyft vill man inte ha viktskivor som roterar onödigt mycket, då det skapar obalans (tänk: bänkpress, knäböj, marklyft, etc)
Med detta i åtanke vill man i budgetstänger och i styrkelyftstänger inte ha kullager, utan bara vanliga lager som roterar lite trögare. I skivstänger för tyngdlyftning däremot, med övningar som frivändningar och ryck så vill man absolut ha en kullagrad stång. Det gör att crossfitstänger och tyngdlyftningsstänger brukar vara kullagrade. 

Du kan se exempel på kullagrade skivstänger här.


Lettring:
Lettringen är det som du ser på greppytan på stången. Den "raffsiga" ytan som ger bättre grepp än en slät yta. Normalt sett så har tyngdlyftningsstänger lite "lenare" lettring medan styrkelyftstänger har lite grövre lettring för extra bra grepp. Fördelen med grov lettring är att du får ett mer solitt grepp då skivstången ligger fast i handen och nästan skär in lite i huden. Medan fördelen med en finare lettring är att stången inte river upp handflatorna mer än nödvändigt - något som speciellt blir tydligt i rörelser där stången har moment, så som i frivändningar.


Greppdiameter:
Normalt sett varierar greppdiametern mellan 28mm-32mm. De allra flesta stänger av bättre kvalité har 28mm grepp, medan styrkelyftstänger är på 29mm, och billigare träningsstänger är på 30-32mm. Träningsstängernas grövre greppdiameter beror troligen på att man då kan få en hyfsad hållfastighet samtidigt som stången kan vara av lite lägre kvalité. 


Om du har frågor om vilken skivstång du ska välja så kontakta oss gärna...

Och önskar du köpa en skivstång, så kan du se alla våra modeller av skivstänger här!