Marklyft är närmast oslagbara när det kommer till att bygga funktionell styrka. Men det kan vara en slitsam och svår övning för den ovane eller om man har känningar från den oergonomiska stolen på jobbet.
Jag känner mig ofta frustrerad när jag måste ta lättare vikter bara för att ländryggen eller de bakre lårmusklerna(hamstrings) strular och på så sätt även minska effektivitet för de övriga berörda muskelgrupperna, såsom sätesmusklerna (glutes).    

Testat en Shrug bar istället? Det är en hexagon-formad stång som du står i mitten av. Du slipper en onödig överbelastning på ländryggen och du sparar på dina diskar. Bättre vinkel innebär enklare och tyngre lyft, tyngden är placerad närmare kroppen, då du håller armarna vid sidan om benen istället för framför. Den passar även till en hel del olika axelövningar, t.ex. shrugs.

Vi tycker självfallet att ni skall fortsätta med de klassiska marklyften också. Men en shrug bar är ett bra komplement om du vill ha variation i dina marklyft och utmana dig själv i hur mycket du kan lyfta.