Kettlebells - Välja rätt kettlebell & träna med denna järn klump

Välja rätt kettlebell

Hur väljer man då rätt kettlebell? Det första man skall veta är att det finns överlag tre olika typer av kettlebells.

- Järnkettlebell
- Neoprenkettlebells
- Competition kettlebells

Järnkettlebell

Detta är den klassiska kettlebellen, den jag tror nästan alla ser framför sig när man tänker kettlebell, ett svart järnklot med ett handtag. Detta är den billigaste och enklaste varianten av kettlebell och håller för nästan allt. Fördelarna med denna kettlebell är att den är otroligt slittålig och väldigt billig. Denna passar perfekt för dig som har ett ordentligt hemmagym med gymgolv, eller bara har kettlebellen för utomhusträning.

Neoprenkettlebell

Detta är en järnkettlebell som är klädd i neopren eller gummi, inte för att skydda kettlebellen utan för att skydda golvet från missfärgning och bucklor. Lite dyrare än den klassiska järnkettlebellen men en värd investering om du ska använda kettlebellen inomhus och inte har skyddande gymgolv.

Competition kettlebells

En competition kettlebell är oftast tillverkad i stål istället för järn som den klassiska ketlebellen.
Här är alla kettlebells i exakt samma storlek oavsett vikt, kettlebellen har olika färger beroende på vikt och den är även anpassade till det tävlingsstandard som finns. Många upplever en bättre känsla i sina övningar med en competition kettlebell då den har samma storlek genom alla vikter, en lättare järnkettlebell kan lätt kännas lite weird att utföra olika svingar och övningar med. Denna typ av kettlebell är såklart ganska mycket dyrare så jag hade nog bara köpt denna om jag kände att jag ville ha lite mer fancy träningsutrustning, om jag byggde en crossfit box eller tävlade i crossfit.

Dessa är det tre vanligaste typerna av kettlebells på marknaden, men om man är lite mer som mig och är en liten träningsnörd som vill ha lite coolare grejer och är villig att betala lite extra så lägger jag även till denna länk till specialdesignade kettlebells för den lite coolare utövaren. https://gymkompaniet.se/kettlebell-doskalle-master

Du hittar alla våra kettlebells här!

Något som kan vara bra att tänka på när du köper kettlebell är att du inte behöver köpa två av varje vikt, då det flesta övningar utförs med en vikt i taget och bara avancerade kettlebells utövare använder två kettlebells samtidigt. Köp istället två vikter, antingen så du har en när den första bli för lätt eller så att du kan köra mer varierande övningar med det lättare klotet. Något som kan vara skönt att veta är att när du köper en kettlebell så är detta ett träningsredskap som du kommer kunna använda i massa, massa år framöver (så länge du inte tappar bort den) då en kettlebell normalt sett inte går sönder på mycket, mycket länge