Träningsguider

 1. Träna upp din Greppstyrka - Robins Guide

  Vad är greppstyrka?

  Greppstyrka är hur hårt man kan klämma något med sin hand och hur länge man kan hålla något tungt i sitt grepp. För att få en bra greppstyrka så kan man säga att man ska stärka alla muskler från armbågen och nedåt (vissa av musklerna har dock sitt ursprung ovanför armbågen). En viktig sak att tänka på gällande greppstyrka är att precis som med alla andra muskler i kroppen så kan man inte träna detta varje dag. Precis som att du kan inte gå och köra bänkpress varenda dag och förvänta dig att bli starkare så kommer du inte bli starkare av att klämma ihop en Captains of Crush 100 gånger per dag varje dag, musklerna behöver tid att vila och bygga upp sig själva för att bli starkare, en till två gånger i veckan räcker troligen gott. 


  Man kan säga att det finns tre olika typer av greppstyrka

  Läs mer »
 2. Nackträning för Kampsportare

  Nackträning

  Bakgrund
  Nackträning är något som alla personer hade behövt göra men som kanske görs mest av kampsportare. Detta på grund utav att man inom det flesta kampsporter tar väldigt mycket stryk på nacken genom bland annat slag, sparkar och grepp. Och inom exempelvis brottning använder man huvudet mycket för att försvara, attackera och driva sin motståndare.

  Trapezius & Sternocleidomastoideus är huvudmusklerna för att röra huvudet. 

  Trapezius funktion är att böja huvud åt sidan, rotera huvud, lyfta skuldrorna, dra ihop skulderbladen, sänka skuldrorna och rotera skulderbladet utåt. Sternocleidomastoideus funktion är rotation av huvud åt motsatt sida och sidoböjning av huvud åt samma sida samt böjning av huvud och nacke framåt. Genom att träna n

  Läs mer »
 3. Förberedelser inför Tävling - Therese Beirup Espenkrona

  Förberedelser. 
  Att förbereda sig inför en tävling

  Läs mer »
 4. Emil Norling - Äta som en Styrkelyftare!

  Hallå hallå!

  Nu har det hänt litegrann sedan senast jag skrev här. På styrkelyftsidan har jag varit iväg på Nordiska Mästerskapen i bänkpress på Island. Där lyckades jag få med mig guldmedaljen efter ett lyft på 180kg. Guld är guld men jag hade hoppats på mer än 180kg. Det kommer fler tävlingar och nu har jag bevisat att 180kg är en vikt jag kan hantera trots lite halvbra uppladdning med lång resa, förkylning och långsamma stopp från domarna. 


  Emil Norling - Bänkpress

  Nästa tävling blir det ”nya” mästarmötet under Tyngre 7 där Sveriges bästa lyftare är inbjudna för att tävla om vem som får de

  Läs mer »
 5. De tre bästa övningarna på gymmet

  De tre bästa övningarna på gymmet!

  Om man bara fick välja tre övningar på gymmet, vilka skulle man då välja? Det måste vara övningar som aktiverar så mycket av kroppens muskulatur som möjligt. Bicep curls? Nja, den övningen tränar väl inte en stor del av kroppen? Det självklara valet för alla människor borde vara de tre basövningarna marklyft, knäböj och bänkpress. Vad gör dessa övningar så himla bra kan man fråga sig? 

  Jo, de involverar flera olika leder i kroppen och tränar de största muskelgrupperna. Det finns ingen bättre ryggbyggare än marklyft, ingen bättre benbyggare än knäböj och inte heller någon bättre bröstbyggare än bänkpress men det är inte bara dessa muskelgrupper som tränas vid marklyft, knäböj och bänkpress utan en mängd olika muskler som hjälper till vid lyftet. Om v

  Läs mer »
 6. Styrketräning vs kondition

  Styrketräning VS Konditionsträning

  Det har länge debatterats om vilken typ av träning som är mer effektiv. Styrketräning eller konditionsinriktad träning? 


  Så vilket är det?
  *Trumvirvel*... Det beror på! Det hela kokar givetvis ner i vad som är ditt mål med din träning och vad du tycker är roligt. Det är mycket lättare att behålla motivationen under längre perioder om man tycker det man gör är roligt. Om ditt mål är att springa ett maraton eller om du vill knäböja 300 kilo så skiljer sig tillvägagångssätten.

  Ett gammalt ord

  Läs mer »
 7. Träna Greppstyrka

  Träna Greppstyrka

  Känner du att du inte riktigt räcker till när du skakar hand? Tycker du att ditt handslag är mesigt och pinsamt? Eller sviker ditt grepp dig alltid först i ett marklyft? Då borde du lägga mer fokus på din greppstyrka. Dragremmar bör inte alltid vara en standardlösning om du inte kan dra 400 kg eller mer i marklyft. Att använda dragremmar kommer inte lösa ditt grundproblem utan bara dölja det. Bekvämlighet får aldrig hindra din utveckling.

  Du kanske tycker att det är bortkastad tid att lägga tid på greppstyrka men du använder ditt grepp mer än vad du kanske tror. Inte bara på gymmet utan även i din vardag. Behöver partnern hjälp att öppna syltburken? Vill du slippa gå flera gånger till bilen för att hämta matkassarna?

  För många räcker det gott att bara träna tunga marklyft och utföra de andra övningarna utan dragremmar för att f

  Läs mer »
 8. Träningsmaskiner vs fria vikter

  Träningsmaskiner VS Fria Vikter

  Det har alltid funnits flera debatter om vad som är bäst när det gäller träning och det kommer vi nog alltid att ha. En av dessa debatter handlar om vad som är bäst mellan fria vikter och träningsmaskiner. Alltså träningsredskap som har ett fast rörelsemönster eller vikter som du måste stabilisera med hjälp av din egen kropp.

  Både träningsmaskiner och fria vikter har sin plats i ditt träningsprogram och varken någon av dem är direkt dåliga. Personligen hade jag byggt mina träningspass kring fria vikter eftersom jag anser att jag får arbeta med en större del av kroppen än om jag hade använt träningsmaskiner som utesluter de stabilis

  Läs mer »
 9. Träna på resande fot - Övningar

  Träna på resande fot - övningar

  Är du ofta ute och reser? Eller kräver ditt jobb att du måste bo på hotell några dagar i veckan? Det självklara valet bör alltid vara att använda hotellets gym men många hotell har tyvärr inte gym att erbjuda. Det kan också vara svårt att släpa med sig hantlar eller kettlebells i väskan, då måste man hitta alternativ som både är lätta och effektiva.

  Övningar
  Det finns ett flertal beprövade och effektiva övningar att utföra med bara sin kroppsvikt som motstånd. Armhävningar, situps, dips, burpees och knäböj med upphopp är fem klassiska övningar som är lätta att utföra var som helst och inte är beroende av redskap. Den enda övningen av dessa som kräver något mer än sin egen kropp är dips men har du en stol på hotellrummet eller en parkbänk någonstans i närheten är

  Läs mer »
 10. 3 Kettlebellövningar

  3 Kettlebellövningar


  Kettlebellträning har kommit att bli alltmer populärt på senare år - men även om de allra flesta idag känner till kettlebells och har ett litet hum om hur kettlebells fungerar så är det relativt få som faktiskt har denna sortens träning som en standardiserad del av sin träningsregim. Och det kan bero på att man är lite osäker på exakt hur kettlebellträningen ska gå till. I detta inlägget tänkte vi därför gå igenom de vanligaste övningarna och ge lite information om hur de ska utföras.

  Se övningar med information nedan:  KB Swings (Amerikanska) (high)
  Swingar med kettlebells är standardövningen för kettlebell-utövare. Det är en explosiv styrke och konditionsövning som stärker upp hela din bakr

  Läs mer »
Sida