Strongman - Historia och Kända personer

Att mäta sin styrka med andra har varit ett roligt tidsfördriv och mandomsprov så länge människan har funnits. På Island har man t.ex. en mängd historiska stenar som man kan åka runt och mäta sin kraft genom att lyfta som den beryktade stenen Húsafell som väger hela 186 kg. Det var Snorri Björnsson som upptäckte stenen för omkring 200 år sedan. Han förvarade den intill en gethage som stenen skulle bäras runt. Klarade man att gå hela sträckan på 50 meter blev man klassad som fullsterkur. Alltså helstark. 

Det finns andra lite lättare stenar runt om på Island som beroende på dess vikt, får olika namn. Stenen som kommer närmast fullsterkur är Hálfsterkur, alltså halvstark, därefter kommer hálfdrættingur som kan översättas till vekling och sist och faktiskt också minst är amlóði som betyder värdelös. Många av dessa kraftprov kan dateras så långt tillbaka som vikingatiden. 

Strongman-tävlingar har utvecklats en hel del sedan dess och nu är det fler övningar eller event som de kallas i strongmansammanhang än att bara lyfta tunga stenar. Förutom baslyften marklyft, knäböj och bänkpress i olika variationer kan man bland annat också se stockpress, conanscirkel och farmers walk. Nya övningar och variationer utvecklas ständigt och det är charmen med sporten. Man vet aldrig vad man kommer få se när man går på en strongman-tävling.

En lång rad av legendariska strongmen har kommit från Island, den som de flesta känner till är Hafþór Júlíus Björnsson eller The Mountain som han heter i serien Game of thrones, regerande världens starkaste man, men den som verkligen fick bollen i rullning var Jón Páll Sigmarsson som dog endast 32 år gammal på gymmet av en brusten kroppspulsåder 1993. Han ses än idag som en av världens främsta strongmen. Hans bataljer under 80-talet med bland annat Bill Kazmaier kan fortfarande ses och avnjutas på youtube. Jón Páll har inspirerat en mängd olika strongmanatleter med sin otroliga styrka och karisma.

Islänningarna började ta över mer och mer av sporten efter att Jón Páll blev en legend på den lilla ön med endast omkring 343 000 invånare. Magnús Ver Magnússon hade varit god en vän till Jón Páll och de båda tränade på det ökända gymmet Jakaból i Reykjavik. Han tog över fanan från Jón Páll i slutet på 90-talet då han vann tävlingen fyra gånger.

Vi har även haft duktiga strongmen i Sverige. Den allra främsta genom tiderna är Magnus Samuelsson som 1998 vann världens starkaste man. Magnus fick inspiration att börja med strongman när han såg Jón Páll på TV. Han har vunnit Sveriges starkaste man hela 10 gånger. Idag är Johannes Årsjö den starkaste i Sverige. Han har vunnit Sveriges starkaste man 9 år i rad. Hans bästa placering i världens starkaste man är 8:a.

Norden och norra Europa hade under lång tid dominerat strongmansporten innan en man från Polen äntrade scenen, Mariusz Pudzianowski. Denne man lyckades vinna tävlingen fem gånger och knipa andraplatsen två gånger på nio år. 2004 blev han dock diskvalificerad på grund av att de upptäckt en förbjuden substans i hans dopingtest.

Idag slåss främst två personer om första och andrapris. Hafþór Júlíus Björnsson och Brian Shaw från USA men en ung man från Polen vid namn Mateusz Kieliszkowski börjar göra ett namn för sig själv och kommer bli otroligt intressant att följa under 2019.

Är du sugen på att börja med strongmanträning? Du hittar strongmanutrustning här!

/Det här inlägget är skrivet av vår relativt starka kollega Patrik!