Smithmaskinen – Historia & Användningsområde.

Jack Lalanne var en av de mest inflytelserika männen i Amerikas fitnessbransch och är skaparen av smithmaskinen, Jack uppfann också dragmaskinen och bensparks-maskinen. Jack byggde den första typen av smithmaskin i sitt gym under 1950-talet, den byggdes inte för att ersätta övningar med fria vikter utan som ett komplement till sin träningsrutin och för möjligheten att kunna utföra tunga benböj utan att behöva en spotter. Rudy Smith som var en god vän till Jack, frågade honom om han fick designa om maskinen och ta fram den. Jack gav sin tillåtelse och Rudy slösade ingen tid utan kontaktade en maskinbyggare vid namn Paul Martin att bygga en funktionell maskin, denna maskinen kallades Smithmaskin.

Smithmaskinen är en träningsmaskin som består av en ställning som har en skivstång fixerad i sig som går längst två stålstänger/ skenor, där stången endast kan gå i vertikal rörelse (upp & ner). Stången har två krokar vid vardera änden av stången med vilket du enkelt kan haka fast stången i ställningen genom att vrida stången så att krokarna fäster sig i ställningen. Vissa smithmaskiner har även en motvikt vilket gör att stången inte väger i stort sätt någonting och det finns nya maskiner som kallas 3D smithmaskiner som tillåter rörelse både i vertikal och horisontal riktning (upp, ner, fram & bak).

Smithmaskinen är en väldigt omtalad träningsmaskin och det finns en hel del delade meningar angående denna maskin. Många kritiker säger att smithmaskinens raka rörelse är en onaturlig rörelse som lägger mycket press på knän och nedre delen av ryggen, det sägs också att vanliga knäböj aktiverar 40-50 procent mer av musklerna än när man utför knäböj i smithmaskinen. Tittar man på Schwanbeck (2009) så visar den forskningen att man har en 43% högre muskelaktivering med vanliga knäböj jämfört med knäböj i smithmaskinen. Luebbers (2016) forskning visar att man med vanliga knäböj genererar en högre toppeffekt och en högre medeleffekt jämfört med smithmaskinen. Däremot så visar Schick (2010) att det inte är någon skillnad i muskelaktivering av pectoralis major (stora bröstmuskeln) gällande vanlig bänkpress och bänkpress i smithmaskinen.

Även då smithmaskinen kanske inte ger lika hög muskelaktivitet i vissa övningar, så har smithmaskinen sin plats i de flesta gym tack vare sin säkerhet, möjlighet till maxlyft och för personer som inte riktigt vågar eller kan köra med en fri skivstång. På grund av detta så är smithmaskinen något du ser i de flesta kommersiella gym och även många hotellgym och företagsgym.

Är du intresserad av att köpa en egen smithmaskin så kan du hitta en Smithmaskin som passar dig här 



Referenser:

Black, Jonathan (2013). "The Machine Age, 1960s-1970s". Making the American Body: The Remarkable Saga of the Men and Women Whose Feats, Feuds, and Passions Shaped Fitness History. University of Nebraska Press. p. 49. ISBN 978-0-8032-4370-5.

Luebbers, P. E., & Fry, A. C. (2016). The Kansas Squat Test Modality Comparison: Free Weights vs. Smith Machine. Journal of Strength and Conditioning Research, 30(8), 2186-2193.

Schick, E., Coburn, J., Brown, L., Judelson, D., Khamoui, A., & Uribe, B. (2010). A COMPARISON OF MUSCLE ACTIVATION BETWEEN A SMITH MACHINE AND FREE WEIGHT BENCH PRESS. Journal of Strength and Conditioning Research, 24(3), 779-84.

Schwanbeck, S. D., Chilibeck, P., & Binsted, G. (2009). A Comparison of Free Weight Squat to Smith Machine Squat Using Electromyography. Journal of Strength and Conditioning Research, 23(9), 2588-2591.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_LaLanne

https://physicalculturestudy.com/2015/12/15/the-history-of-the-smith-machine/

https://en.wikipedia.org/wiki/Smith_machine

https://books.google.se/books?id=4TkpDwAAQBAJ&pg=PA49&redir_esc=y#v=onepage&q=Smith&f=false

https://www.timeflyfitness.com/home-gym/