Gymgolv för hemmagym - Allt du behöver veta

Gymgolv är antagligen ett av de mest förbisedda delarna av hemmagymmet, men också en av de mest uppskattade. Att spendera tusentals kronor på utrustning och miljontals kronor på ett hus/lägenhet för att sedan släppa gymutrustningen rakt ned på det vanliga golvet är ett utmärkt sätt att snabbt inse varför man skulle investerat några extra kronor i gymgolv.


Gymgolv behöver ofta inte täcka hela gymytan hemma, men vi rekommenderar starkt att man framförallt funderar på själva styrkesektionen. Om man t.ex. har en skivstång och vill köra marklyft så spelar det ingen roll hur mjukt man sätter ned vikten - det blir alltid ett visst slitage på underlaget alt. öronen. Om man har en fullstor internationell skivstång med 50mm-vikter så rekommenderar vi åtminstone 25mm-plattor som underlag.

Det betyder inte att man behöver täcka hela golvytan vid styrkesektionen. Om man vill spara in på ekonomin så räcker det oftast gott att bara lägga en platta vid varje sida om skivstångsställningen. Se bild nedan:

Budgetgym


För dig som istället vill täcka en lite större yta så under exempelvis hantlar eller kettlbells så kan man enkelt utöka antalet plattor. De kopplas ihop utan att behövas limmas. Den höga tyngden på gymmiplattorna gör att de ligger på plats.


När använder man Gymmatta istället för Pusselgolv?

Om ditt hemmagym är av lite större storlek och har sidoutrustning så som motionscykel, chinsställning, någon maskin etc. eller om du vill klä in ett helt garage så kan det vara värt att kika på gymmatta. Vår mest sålda variant är den välkända everrollmattan, och för hemmabruk använder i princip alla 6mm-varianten. Det ger ett behagligt och skyddande, lättstädat underlag till ett mycket överkomligt pris. Men precis som vid ovan exempel så hade vi här rekommenderat att man vid lyftstationer lägger till pusselmattor i den mån det behövs. 

När det gäller gymgolv för hemmabruk så krävs egentligen inget sidoarbete. Det är bara i väldigt unika fall som golvet behöver fästas i marken. Under de åren vi har sålt gymgolv så är det bara något enstaka fall när kunden har gjort så - och då efter att först ha byggt en hemmagjord plattform i trä.

Om du exempelvis har ett hemmagym i ett garage där du flyttar mycket utrustning fram och tillbaka över ytan så kan exempelvis gymmattan röra sig. Då kan man använda vanlig dubbelhäftande tejp som man hittar i närmaste järnaffär och lägga under kanterna. 


Vilken tjocklek ska pusselgolvet ha?
Det handlar helt om vilken belastning. Har du ingen lyftsektion eller fria vikter alls utan bara vill skydda underlaget från gymutrustningens rörelser så räcker det gott med våra tunnaste varianter (alt. matta om ytan är stor nog för att det ska vara värt det). Om du är en glad motionär så fungerar ofta 25mm-golvet, och har du planer på att kunna släppa skivstång med vikter så är vi uppe och nosar på 30mm, 45mm alt. lyftplattform.


Är du osäker på vad du ska välja? Kontakta oss gärna och be om råd så svarar vi på dina frågor.


Ta gärna en titt på våra mest sålda gymgolv här