Guide till att köpa löpband

Har du någon gång tänkt att du minsann ska ta tag i din konditionsträning?

Du hittar alla våra löpband här

Kanske t.o.m. kommit igång med några rundor i veckan och faktiskt hunnit tänka för dig själv att det här inte var lika hemskt som du tidigare inbillat dig? Har du sedan, när det varit dags för nästa runda, kommit på att det är snö och slask, is och halka eller bara regn och stormvindar?

Du är inte ensam. Skandinaviskt väder är vad det är. Tacksamt nog finns frälsningen i att springa inomhus.

Löpbandet bryr sig inte om väder och vind och finns där för dig när elementen är emot dig.

Men var ska man då börja? Vad behöver man?
Utmärkt fråga, och inte nödvändigtvis en med ett så självklart svar!

Till att börja med så kan man fundera på exakt vad det är man vill göra med bandet. Ska du huvudsakligen gå? Jogga? Sprinta? Olika typer av användning kommer naturligtvis ställa olika krav på bandet.

I allmänhet kan man dock säga att en person som ska köra någorlunda sansad motionslöpning troligen klarar sig mer än väl på ca 20km/h, med vissa reservationer.

Detta då det bör vara hastighet nog för de allra flesta som kör med något så när långdistanskaraktär, men kommer kanske inte riktigt räcka hela vägen om man skulle vilja köra väldigt intensiva sprintintervaller.

Som referens kan man tänka sig att 20km/h motsvarar 3km på 9 minuter och att när Eluid Kipchoge sprang det första marathonet under 2 timmar snittade han på 21,1 km/h.

Vilket kanske inte låter så farligt, men när vanliga dödliga ska hålla det tempot i en kilometer ser det ut så här: https://www.youtube.com/watch?v=ZnjEXxa0_xg

Bortom hastigheten är det många som önskar ha möjlighet att ställa in lutning på bandet. Detta för att dels få ytterligare en dimension av motstånd att jobba med, dels för att kunna köra automatiserade program för att få en mer verklighetstrogen känsla med skiftningar i lutning över tid. Här uttrycks lutningen i ett procentintervall, vilket illustrerar lutning på följande sätt:

Normala spektrum är i regel ca 0-15% på instegsmodeller och upp till över 20% på mer påkostade modeller. Vad man faktiskt behöver här är troligen mer en smaksak än något annat, men kan vara värt att kolla på om man exempelvis står och väger mellan två modeller.

Förutom hastigheten och lutning är det även viktigt att ta hänsyn till effekten på bandet, där man kan räkna med att 2,5 hästkrafter eller mer räcker för gemene man, medans man troligen vill sikta på 3+ om man är lite större till växten.

Många band kommer även med en specifierad maxvikt, som man i sådana fall naturligtvis kan ta ledning av.

Med allt snack om motorer ska man dock heller inte glömma de varianter som inte är motoriserade. Dessa har blivit mer och mer populära på senare år och har ett antal för och nackdelar.

På plussidan ska nämnas att de för det första (naturligtvis) inte drar lika mycket ström. De är också naturligare såtillvda att, eftersom det är enbart du själv som kontrollerar hastigheten, kommer du naturligt få en högre varians i tempo, jämfört med det motoriserade bandets mestadels konstanta hastighet.

Följaktligen har du heller ingen egentlig hastighetsbegränsnig, vilket gör att denna typ av band lämpar sig ypperligt för sprinter.

Åh andra sidan kan många tycka att det känns onaturligt tungt att springa på den här typen av band, något som troligen grundar sig att du måste "dra runt" själva bandet också.

Annat att ta i beakting kan vara sådana saker som längden på bandet, i synnerhet för de som är lite längre. Ska du promenera på bandet klarar du dig troligen väl med ca 125-130cm löpyta, medan du för faktisk löpning sannolikt bör ha åtminstone ca 140cm att jobba med.

För de som är mer vertikalt begåvade så kan man utgå ifrån att 150cm+ är rekommenderat för de som är över 1,80m. När det kommer till bredd brukar vi rekommendera att man försöker lösa åtminstone ca 50cm, även om man kan komma undan med något mindre, i synnerhet för gång.

Förvaring när man inte använder bandet är naturligtvis en annan viktig aspekt att ta hänsyn till, i synnerhet för hemmabruk. Hemmamodellerna har därav också ofta möjlighet att fälla ihop och flytta undan när de inte används, vilket naturligtvis är ett stortplus för dig som inte har obegränsat med utrymme, eller bara inte vill ha anskrämlig träningsutrustning stående i vardagsrummet.

Och även i de fall de inte går att vika ihop har i princip alla åtminstone  transporthjul, så att de går att rulla ur vägen eller flytta vid behov.

I övrigt kan även vara värt att ta i beaktning vilka eventuella extrafunktioner en specifik modell kan tänkas ha eller inte. Detta kan innefatta saker som pulsmätning och förprogrammerade program, som ofta kan reglera både hastighet och lutning.

Förutom funktioner och egenskaper hos bandet i sig är en sista sak som är av yttersta vikt, i synnerhet för de som tänkt implementera denna typ av maskiner i kommersiell miljö - nämligen vd den har för garantitäckning.

De modeller som är tänkta för hemmabruk är nämligen inte nödvändigtvis bara potentiellt underdimensionerade för kommersiellt bruk av praktiska skäl, utan kommer i regel heller inte omfattas av tillverkargarantin om de används i “fel” sammanhang. Detta är naturligtvis inget som hemmanvändare behöver tänka på, men för föreningen eller företaget som vill köpa in motionsutrustning kan det bli en dyr affär att snåla om utrustningen skulle komma att haverera.


Sammanfattningsvis tänkte vi lista några av våra favoritmodeller i respektive klass.

För hemmagymmet

T20 Master Löpband

Master Fitness T20

Ett bra alternativ för dig som har ont om plats, då möjligheten att fälla upp bandet när du inte använder det kan vara värt sin vikt i guld exempelvis i det kompakta garagegymmet.

  T25 Master Löpband

Master Fitness T25

Ytterligare en väldigt prisvärd hemmamodell. Ger dig nästan alla funktioner du kan tänkas vilja ha, men till en bråkdel av priset av de kommersiella modellerna.

För de mindre företags- eller föreningsgymmet

RC12 Löpband MasterRC12 - Bh Fitness

Ett klart steg upp i kvalitet från hemmamodellerna, framförallt sett till byggkvalitet. Överlag klart mer robust och stabil. Detta reflekteras även i att garantin även täcker kommersiellt bruk.

För kommersiell användning

BH Fitness RC12 Löpband

BH Fitness LK6800

När det ska vara rejäla doningar. Bättre motorer, byggkvalitet och löpyta. Byggda för hård regelbunden användning under många års tid, med garantier som täcker användning i kommersiella sammanhang.