Boxningshandskar - Köpguide

Boxningshandskar

Precis som med nästan allt annats så finns det ett hav av olika varianter, modeller, storlekar och märken på handskar. Vi kommer här gå igenom några saker som är bra att veta innan ditt köp av handskar och några vanliga frågor man kan ha när man ska köpa handskar så att du känner dig helt säker vid dit köp och får den handsken som passar just dig.

Det finns idag en mängd olika typer av kampsporter och de olika kampsporterna har ofta olika typer av handskar som är gjorda just för den kampsporten. Handskarna mellan det olika idrotterna varierar oftast väldigt mycket så det är viktigt att du köper just den handsken som är till för din kampsport. Det äldre kampsporterna så som Karate, Taekwondo och Ju jutsu har oftast en enklare handske som har skyddande vaddering över knogarna och en så kallad fri tumme, medans boxning, thaiboxning och kickboxning har en tjockare handske som skyddar hela handen. MMA som är en nygammal sport har en kreativt döpt MMA-handske, som är en tunn handske med fria fingrar och öppen hand för att man enkelt skall kunna greppa motståndaren.

Innan vi går in mer på varje enskild typ av handske så är det bra om vi går igenom några saker. Varje typ av handske är utformad för just den typ av kampsport som den är gjord för, så vilken handske som är bäst för just dig är helt beroende på vilken typ av kampsport du skall utöva. Handskar specificeras med två olika typer av storlekar, det ena är den mer konventionella XS-XL och vilken storlek du skall ha är beroende på hur stor hand du har och tjockleken på vadderingen är i regel i stort sätt identisk oavsett storlek. Det andra varianten är angiven i oz (ounce) och går normalt mellan 4-18oz, där oz-siffran är vikten, tillika tjockleken på vadderingen i handsken, medan handsken i sig är ofta one size.


Du hittar alla våra olika Boxningshandskar här!


De olika handskarna

Boxningshandskar
Inom boxningshandskar så finns det några olika typer av handskar som är gjorda för olika ändamål. Dessa är tävlingshandskar, sparringhandskar, träningshandskar och säckhandskar.
Tävlingshandskar är oftast 8-10oz och har snörning istället för kardborrestängning vilket gör att handsken sitter betydligt tightare men man måste få hjälp för att knyta på sig dessa. Träningshandskar kallas de handskar man använder till mitts och säckträning och är oftast 10-12oz. Sparringhandskar är mellan 14-16oz för att skydda extra när man sparras och har oftast kardborrestängning så det går snabbare att ta på och av. Säckhandskar kallas de handskar som är speciellt utformade för att användas när man slår på säck och dessa handskar varierar i utformande och i oz och är allt mellan 3-12oz, dessa handskar skall bara användas till säck då det inte är tillräckligt skyddande för att användas till sparring. Dessa typer av handskar har oftast storlekar från 4oz-18oz.

8-10 oz: Tävlingshandskar.
10-12 oz: Mits- och säckträning samt lättare sparrning
14 oz: Sparrninghandskar
16 oz: Tung sparrning

Jämförelse boxningshandskar

Boxningshandskar i olika Oz.

Thai- / kickboxningshandskar
Thaiboxning och kickboxning är egentligen helt andra sporter än boxning men har nästan identiska handskar. Det som skiljer dessa handskar är att boxningshandskar har tjock vaddering vid knogytan medans thai- och kickboxningshandskar har en vaddering som är bredare fördelad över handsken för att även skydda handens ovansida och har oftast vaddering vid lillfingersidan och handflatan för att ge bättre skydda mot sparkar. Dessa typer av handskar har oftast storlekar från 4oz-18oz.

Thaihandskar
De karaktäristiskt "plattare" Thiahandskarna.

MMA-handskar
MMA handskar finns i två olika utföranden, proffs- och amatörhandske. Proffs MMA handsken är oftast 4oz och har ingen tumme medans amatörhandsken är 6oz och har skydd för tummen. MMA handsken har endast skydd över knogarna och handens ovansida och har en öppen handflata och fria fingrar för att man enkelt skall kunna greppa motståndaren och utföra olika lås och strypningar enklare. Notera att man i regel inte behöver dessa dedikerade MMA-handskar som nybörjare, men detta kan naturligtvis variera från klubb till klubb, så kolla med din instruktör om du är osäker. Storlek specificeras i regel i XS-XL eller motsvarande.

MMA TräningshandskeMMA-sparringhandske

Karatehandskar
Handskar till karate kallas ofta knogskydd och är en typ av handske utan tumme och med en tjock skyddande vaddering över knogarna och är helt eller delvis öppna i handen. Handsken har ofta ett resårband med kardborrestängning för handleden och resårband vid fingrarna där man trär in fingrarna för att sätta på sig handsken. Dessa handskar har minimalt skydd och vadderingen är mycket mjukare än på vanliga boxningshandskar. Dessa typer av handskar har oftast storlekar från XS-XL.

Karatehandskar

Karatehandskar

Ju-Jutsuhandskar
Handskar till Ju-Jutsu kallas precis som karatehandskar ofta knogskydd och är en väldigt tunn handske som ser lite ut som en strumpa man drar på handen där det är hål för fingrarna och tummen. Dessa handskar är oftast tillverkade i polyester och har ett tunt lager EVA stoppning över knogarna. Dessa typer av handskar har oftast storlekar från XS-XL.

Ju Jutsu-handskar
Ju Jutsu-handskar.

Taekwondohandskar
Handskar som används inom Taekwondo ser lite ut som en gymhandske, den har fria fingrar och kardborreband för fastsättning men med tunn skyddande vaddering över knogarna och handen samt att den är lite öppen i handen. Dessa handskar har normalt väldigt tunn vaddering då man inte slår varandra med händerna med samma frekvens eller kraft som man gör i t.ex. boxning, vilket gör att vadderingen inte behöver vara så tjock. Dessa typer av handskar har oftast storlekar från XS-XL.

Taekwondohandskar
Taekwondohandskar.


Några vanliga frågor kring handskar.

Gör det skillnad vilket material handsken är gjord av?
Ja det gör det! Beroende på vilket material handsken är gjord av så har den bättre eller sämre hållbarhet. Äkta läder är såklart mycket mer hållbart och slittåligt än konstläder, men sen är konstläder i regel väldigt mycket billigare och dessutom veganskt etc.

Jag har sett handskar med snörning, är det bättre?
Ja och Nej. Handskar med snörning sitter mycket tightare och bättre än handskar med kardborre, men är samtidigt mycket jobbigare att ta på och av då man måste ha någon som hjälper en. Handskar med snörning används normalt huvudsakligen av professionella boxare då det alltid har med sig en coach som kan ta på och av dom handskarna.

Vilken storlek skall jag ha på handskarna?
Om det är handskar till någon klassisk kampsport så är det oftast storlekar från XS till XL och då är det bäst att testa handsken så du vet vilken storlek som passar just dig. Är det vanliga boxningshandskar så är det beroende på vad du skall använda handsken till. Skall du använda handsken till tävling så är det 8-10 oz du skall ha, 10-12 oz om du skall använda handskarna till mits- och säckträning. Om du skall ha sparringhandskar så är det 14-18 oz du skall ha, 14 oz om du väger upp till 75kg, 16 oz upp till 100kg och 18 oz om du väger över 100kg.

Behöver man linda händerna?
Att linda händerna är alltid en bra idé då du skyddar dina händer och handleder från skador och slitage. Plus att lindor är oftast väldigt billiga så det är en väldigt bra och prisvärd investering för att skydda sig från skador.

Är det någon skillnad på det olika märkena?
Ja, det är ofta väldigt stor skillnad på det olika märkena, både på kvalitet på lädret, vare sig det är äkta- eller konstläder och på vadderingen. Så det bästa är att köpa handskar från ett välkänt märke så som Twins, Fairtex, Hayabusa och Fighter.

Varför är vissa handskar mycket billigare än andra?
Detta är beroende på ifall handsken är tillverkad av äkta läder eller konstläder, vad för typ av vaddering handsken har och vilket märke det är på handsken. Som med allt så betalar man såklart lite för märket på handsken men det är ofta värt att investera i en brahandske i äkta läder direkt om du frågar oss; då vet du att den kommer hålla länge och skydda din hand ordentligt.

Är det något typ av skötsel man bör tänka på av handsken?
Ja! Om du vill att handskarna ska hålla riktigt länge och hålla sig fräscha samt inte börja lukta, så skall du efter varje träningspass torka av svetten på handskarna med en handduk eller papper samt investera i ett par ”No Stink” som du lägger i handsken. Detta kommer göra att handsken håller sig riktigt fräsch och så lädret inte börjar spricka samt att insidan av handsken kommer hålla sig torr och inte börja lukta illa.