Battle Ropes
Rep kan användas för så mycket mer än att bara klättra uppför eller för dragkamp med kompisarna. Battle rope är ett grymt träningsredskap som börjar dyka upp mer och mer på gymmen och är definitivt här för att stanna. Varför är detta då ett så bra träningsredskap?

Det är inte många muskler som inte aktiveras när du tränar med Battle Rope. Ben, rumpa, mage, armar och axlar får sitt när du svingar repen i olika övningar. Det är dessutom kul träning där kroppskontrollen utmanas. Och det är ju när träningen är rolig som den blir av!

Du hittar våra Battle Ropes här!

Konditionsträning med Battle Ropes

Här har du ett perfekt redskap för att snabbt sätta fart på pulsen. De flesta övningar med Battle Rope kräver att du engagerar nästan hela kroppens muskler. Detta gör att det kommer behövas massa syre och konditionen utmanas rejält. En studie där flera gymövningar jämfördes visade att Battle Ropes var den mest effektiva träningen för 30 sekunders intervaller när det kommer till puls och syreupptagning. Träning med Battle Ropes slog både burpees och armhävningar samt träning med vikter.

Maxa fettförbränningen

Som med alla övningar där nästan hela kroppens muskler involveras är även Battle Ropes effektivt för fettförbränningen. Ju intensivare du tränar desto mer kommer du förbränna både under och efter passet!


Träningstips

Utbudet av övningar är stort och genom att lägga till exempelvis hopp eller utfall är variationsmöjligheterna enorma. Nedan kommer tips på tre av de vanligaste övningar med Battle Rope.

1. Double wave

Kanske den mest klassiska övningen för Battle Ropes. Ställ dig axelbrett med lätt böjda knän och något framåtlutad. Ta tag i repet, en ända i var hand. Skapa "vågor" genom att veva repet upp och ner med hjälp av armarna. Håll en jämn hastighet och spänn magen för en stabil position. Här får du snabbt upp pulsen!

2. Alternating one-arm waves

Startpositionen är densamma som för Double waves. Skillnaden är att du kommer jobba med ena armen ner och den andra upp. Håll kvar startpositionen med böjda knän och spänn magen. Skapa små alternerade "vågor" med repen med hjälp av armarna. Fokus är att armarna och framför allt biceps ska utföra övningen. Vänta dig en hel del mjölksyra!

3. Slam

Även kallad ”ruska mattorna”. Tanken är att du ska få till en snärt med repet och sedan en rejäl smäll ner i golvet. Ungefär som att ruska mattorna. Ställ dig i startpositionen med lätt böjda ben. Lyft upp repen till huvudhöjd genom att sträcka ut hela kroppen, få till snärten och smäll ner i golvet. Här får verkligen hela kroppen jobba. Det kommer snabbt bli tungt och flåsigt!

Träningstips

Kör ovanstående tre övningar i intervallform. Starta med övning 1 och kör 30 sekunder intensivt. Vila helt 30 sekunder och gå sedan vidare till övning 2 där du kör på i 30 sekunder. Vila igen och upprepa på samma sätt med tredje övningen. Vila 1 minut efter tredje övningen och gör ytterligare fyra set. Intervallträning är oslagbart för konditionen och med vila mellan övningarna kan du köra desto intensivare. Detta lilla träningspass kommer kännas både pulsmässigt och trötta ut musklerna. Perfekt efter ditt styrkepass eller som ett expresspass om du har ont om tid.

Träna på semestern

Köp hem ett Battle Rope och träna hemma eller på semestern. Fäst repet runt ett träd eller liknande så kan du få ett härligt utomhuspass. Förutom de klassiska övningarna på Battle Rope funkar repet utmärkt till att exempel squata med eller slänga upp på axlarna och springa med. Bara din fantasi sätter gränserna. Lycka till med träningen!