En utökad artikel om löpbandets historia hittar du här!

Löpband är ett av de mest använda redskapet på varje gym. Alla som varit på ett hotellgym eller ett mindre gym vet att det alltid är till löpbanden det är kö. Få övningar är så sköna och effektiva som att springa - och löpbandet ger oss möjlighet att göra det året om i alla väder!

Idag är löpbandet en central gestalt hos många av de aktörer som figurerar på hälso- och friskvårdsmarknaden. Har du någon gång besökt ett gym har du säkerligen sett eller använt ett av de många löpband som vanligtvis står uppradade i konditionsavdelningen tillsammans med crosstrainers, motionscyklar och roddmaskiner.

Löpbandet fungerar idag främst som en träningsmaskin som människor använder för att bibehålla eller förbättra sin kondition. Det finns dock en utbredd bild av att löpbandet ska vara tråkigt, speciellt i relation till löpning i det fria där intryck och underlag är mer föränderligt. Som substitut är det dock oslagbart då klimatet vi måste handskas med i vårt avlånga land ibland översköljer oss med minusgrader, regn, snö och bistra vindar. Då kan det vara skönt att styra träningen till gymmet och springa ett pass på löpbandet istället för att slåss mot styv kuling och regn utomhus.

Alternativen på ett löpband är många. Du kanske vill springa riktigt snabba intervaller i en given hastighet? Löpbandets hastighetsinställning hjälper dig att springa i jämn och hård fart med ett par enkla knapptryck. Är intervaller alldeles för högintensivt för dig? Ta en promenad på löpbandet och välj själv om du vill gå i uppförsbackar eller på plant underlag. Om du vill landa någonstans mitt emellan dessa ytterligheter så föreslår vi en vanlig distansrunda i ett bekvämt och skönt tempo.

Utöver våra förslag kommer de flesta av dagens moderna löpband med mängder av förinställda pass som alla utmanar din kondition på olika sätt och som passar de flesta oavsett om du vill promenera eller springa tills du stupar. Oftast är passen och en markant höjning av pulsen endast ett par knapptryck bort.

Här på Gymkompaniet.se har vi samlat löpband som passar lika bra till hemmet som till det lilla eller stora gymmet. Kolla in vårt utbud och kontakta oss om du har några frågor!


Historia
Löpband som företeelse har funnits väldigt länge, men inte riktigt i den tappning vi är vana idag med det svarta band som virvlar förbi under våra fötter medan svetten lackar och flåset får sig en omgång. Mer primitiva - men ack så påhittiga - lösningar har figurerat genom historien och med hjälp av djur på gården - främst hästar - har olika uppgifter kunnat utföras på ett enkelt sätt och i större skala. Detta genom att djuret varit sammankopplat med en teknisk lösning som påminner om dagens löpband och överfört kraft och energi genom att driva redskapet via promenad på ett band.

Det är dock inte bara våra klassiska djur som figurerar på bondgårdar som fått jobba hårt i dessa maskiner. Under 1800-talet fick amerikanska fångar trampa otaliga steg på ett slags löpband som var kopplat till en anordning som fick vattenpumparna att pumpa vatten och kvarnarna att mala det som behövde malas. I vissa fall hade själva trampandet ingen mening, utan var bara ett sätt att tvinga de fängslade att arbeta hårt, något som förbjöds under sent 1800-tal. Fångarnas arbete var efter detta tvunget att ha ett syfte och ett mål och inte enbart fungera som ett straff.

Tiden gick och löpbanden som vi känner dom idag började växa fram och användas inom hälso- och sjukvård. I början av 1960-talet tog en amerikanske läkare vid namn Robert A. Bruce fram ett standardiserat test som undersökte patienters hjärtan och dess hälsa. Testet (som kallas Bruce protocol) utfördes på ett löpband där lutning och hastighet ökade var tredje minut. Patienten bär elektroder under testet och mätningar av blodtryck, puls m.m. förekommer under testets gång. Resultatet från testet kan fungera som en hjälp i att upptäcka och förebygga olika sjukdomar och tillstånd som kan drabba hjärtat.

Under den senare delen av 1960-talet presenterades det första löpbandet för hemmabruk. Bill Staub och Kenneth Cooper låg bakom detta och bidrog till ett ökat intresse som stegrades under 1970-talet, både i folks hem och på gym runtom i världen. Några årtionden senare började löpbanden bli mer och mer tekniskt avancerade och har tagit vägen via enkla skärmar och möjlighet att koppla in mp3-spelare till att idag bland annat kunna erbjuda appar som möjliggör att du kan springa på ditt löpband i Säffle, tävlandes - via en virtual reality-värld - i riktiga lopp från hela världen.

Har du ett löpband men är osäker på vad du ska träna? Då kan du hitta lite olika träningstips för löpträning på löpband här!